Terug naar overzicht

04 september 2019 | Nieuws

Rutkay Özpinar is choreograaf Danslokaal 7

De tournee van Danslokaal 7 van Conny Janssen Danst is gestart. Korzo, één van de creatieve partners in DANSLOKAAL, schoof choreograaf en oud-genomineerde Rutkay Özpinar van de Piket Kunstprijzen naar voren voor de 7e editie van dit talentontwikkelingsproject en geeft hem hiermee de kans nieuw werk te ontwikkelen met de dansers van Conny Janssen Danst. Rutkay werkt in DANSLOKAAL 7 met dansers Romee van de Meent, Youp Scheffer & Liza Wallerbosch. 

Wat betekent het om een van de choreografen te zijn van Danslokaal 7?

Rutkay: Het is een mijlpaal in mijn carrière om een van de choreografen van DANSLOKAAL te zijn omdat ik voor het eerst een creatie maak voor een gezelschap. Ik waardeer het dat ik de kans krijg om mijn werk voor een breder publiek te tonen.

Hoe is het om samen te werken met de dansers van Conny Janssen Danst?

Rutkay: Ik heb het getroffen met de drie dansers waarmee ik mag samen werken. Ze zijn erg leergierig en staan open voor het leren van iets anders. Volgens mij hebben alle dansers van Conny Jansen Danst deze instelling omdat ik een heel gemoedelijke sfeer voel bij het gezelschap. Mijn dansers Liza, Youp en Romee zijn harde werkers die er alles aan doen om mijn bewegingstaal onder de knie te krijgen. Ze ontwikkelen zich heel snel en dat is erg mooi om te zien!

Kun je vertellen wat mensen kunnen verwachten van jouw choreografie?

Rutkay: Ik ben in maart 2019 begonnen aan mijn onderzoek dat gericht is op Turkse volksdans en het doel daarvan is om mijn bewegingstaal erdoor te laten beïnvloeden. Ik ben met de dansers hiermee hard aan het werk. Ik leer ze twee Turkse volksdansstijlen, Oriëntaal (buikdans) en Halay die ze vervolgens op hun eigen manier leren vertalen. Het vergt meer controle over de spieren dan inspanning ervan. De bewegingen zullen vanuit de ziel ontstaan en hierdoor zal het hele lichaam spreken. Tijdens het zien van mijn creatie kunt u zeker het gevoel van eenzaamheid ervaren.

Danslokaal 7 is vanaf 5 september tot 2 oktober te zien. Check hier alle speeldata.

Lees hier meer over Rutkay Özpinar.

Bron: Conny Janssen Danst/ Foto: Rob Hogeslag