Terug naar overzicht

21 mei 2021 | Nieuws

Rutkay Özpinar werkt aan eigen dansfilm en voorstelling

Danser en choreograaf Rutkay Özpinar werkte onlangs mee aan de film Dogs of Madness/3 Gedichte van Schauspiel Hannover in samenwerking met Guy Weizman (artistiek directeur Club Guy & Roni en van het Noord Nederlands Toneel), maar maakt ook zijn eigen dansfilm. Het gaat om een preview van een nieuwe dansvoorstelling. De film gaat Walk in Line heten.

“De dansfilm wordt een preview van tien minuten voor mijn nieuwe voorstelling Working Line”, vertelt Rutkay, die zich voor zijn nieuwe dansvoorstelling liet inspireren door herdershonden. “Honden die getraind worden om te werken, denk aan politiehonden. De uiteindelijke voorstelling gaat over hoe we geconditioneerd worden door opvoeding, educatie en maatschappij”, legt de danser uit. “We worden aangestuurd om ‘iets’ te worden en leren streven naar perfectie. Structuur is nodig om chaos te voorkomen, maar ondertussen ontstaat er een chaos in onszelf. Hoe structuren wij die chaos?”

De inspiratie op de werklijnen van herdershonden wordt verrijkt door Turkse invloeden waaruit Rutkays bewegingstaal bestaat. Binnenkort wordt de première van Walk in Line aangekondigd.

Stedelijk Museum Schiedam

Maar dit is nog niet alles. De danser is binnenkort te zien in de promotiefilm van het nieuwe kunstwerk van Florentijn Hofman, die in 2017 de Piket award ontwierp. Het kunstwerk is binnenkort te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. In de film zal Rutkay zich voortbewegen in een mega-installatie. Deze installatie is het eerste abstracte kunstwerk van Hofman.

Other Voices

Op 18 juni gaat de nieuwe creatie Other Voices van Rutkay na een jaar vertraging in première. De creatie werd gemaakt voor Crosstown, het talentontwikkelingstraject binnen Korzo. In verband met de coronamaatregelen is nog niet bekend of de première live te zien zijn als of via een livestream wordt uitgezonden. Op 19 en 20 juni is zijn danssolo getiteld His te zien in het Chassé Theater in Breda tijdens het programma van zomerfestival Laat Licht.

Gastdanser Introdans

Ook gaat Rutkay het aanstaande seizoen vier maanden aan de slag als gastdanser bij dansgezelschap Introdans om te dansen in een van de producties voor het 50-jarige jubileum. In juni is zijn oriëntaalse danssolo His al te zien in de End of Season van Introdans. “Ik ben dankbaar dat het dit jaar zo lekker gaat op carrièregebied. Tot februari werd ik gek van de stilte. Ik heb nu weer waanzinnige projecten waar ik mij op kan storten”, aldus de danser.

Foto uit productie His door Hans Gerritsen.