Terug naar overzicht

15 april 2022 | Nieuws

Sam Hersbach ontwerpt Amsterdamse brug

Het ontwerp van een brug van Sam Hersbach, genomineerde Schilderkunst in 2021 van de Piket Kunstprijzen in 2021, viel in de smaak bij Amsterdammers. Zij stemden massaal op zijn ‘brug’ en zeven ontwerpen van andere kunstenaars. In 2023 wordt de tijdelijke hulpbrug getiteld ‘Grachtenvlinder’ geplaatst over de Prinsengracht, ter hoogte van de Westermarkt, in Amsterdam. 

In 2023 wordt Sams kunstbrug geplaatst. Vanwege werkzaamheden aan diverse bruggen in Amsterdam worden er in totaal acht hulpbruggen geplaatst in het centrum van de hoofdstad. Kunstenaars konden meedoen aan een wedstrijd om zelf een brug te ontwerpen. Uit ruim zestig inzendingen bleven acht ontwerpen over. Buurtbewoners en ondernemers konden stemmen op hun favoriete kunstbruggen. “Ik ben ontzettend blij”, zegt Sam, die zich meteen inschreef na de oproep van de gemeente Amsterdam. Zijn brug blijft vijf jaar lang liggen. “Ik heb bewust gekozen voor deze plek omdat mijn eerste groepsexpositie was in galerie Ron Mandos aan de Prinsengracht. Ik heb daar met heel wat schilderijen onder mijn arm lopen sjouwen. In mijn ontwerp heb ik symbolen uit de buurt verwerkt, zoals het beeld van de ooievaar.” De kunstwerken komen op de zijkanten van de hulpbruggen en zijn van geperforeerd staal met gaatjes erin. “Hierachter komen lampen zodat de figuren (drones, hartjes, meervallen en muggen) te zien zijn in het donker”, legt de kunstenaar uit.

‘Vrolijke brug’

Het wordt een opvallende brug in een gele kleur. “Expres, want meestal hebben bruggen donkere kleuren”, vertelt Sam. “Deze brug wordt vrolijker dan de gemiddelde brug. Na de coronatijd is iedereen wel toe aan iets vrolijks.” Hij is razend nieuwsgierig naar hoe de brug er uiteindelijk uit komt te zien. “Ik maakte alleen het ontwerp, maar de productie doet iemand anders. Dat is een heel verschil met hoe ik normaal werk.”

Mens en dier staan centraal in de kunstbrug waarin de mug een hoofdrol speelt. “Muggen vliegen over de gracht en zitten op mensen.” De metalen platen kunnen na de ontmanteling van de brug worden losgekoppeld. “Het zou leuk zijn als de kunstbrug ook op andere plekken als noodbrug kan dienen in de toekomst”, zegt Sam.

Art Rotterdam en De Schefferprijs

De Haagse kunstenaar heeft een volle agenda. Art Rotterdam komt eraan en zijn werk is te zien bij de stand van Galerie Cokky Snoei. “Ik presenteer bestaand en nieuw werk. Hopelijk wordt het lekker druk.” Art Rotterdam vindt van 19 tot 22 mei plaats in de Van Nellefabriek in Rotterdam.

Nominatie nationale kunstprijs

Ook is hij genomineerd voor nationale kunstprijs De Scheffer samen met Afra Eisma, die eerder ook werd genomineerd voor de Piket Kunstprijs in de categorie Schilderkunst 2020, en Niek Hendrix . “Afra en ik zitten in hetzelfde atelier in Den Haag. We zijn goede concurrenten hoor.”  In opdracht van het Dordrechts Museum stellen de drie genomineerden een tentoonstelling samen. De winnaar wordt op 22 mei 2022 tijdens de opening van de tentoonstelling bekendgemaakt. “Ik maak vier tot vijf nieuwe werken en ga met de bestaande collectie van het museum aan de slag. Ik breng een ode aan de moeder van Ary Scheffer, die ook schilderde”, aldus Sam. De tentoonstelling is tot 16 oktober te zien.