Terug naar overzicht

23 januari 2020 | Nieuws

Werk Joran van Soest hangt komende maanden in Het Noordbrabants Museum

Joran van Soest, genomineerde schilderkunst van de Piket Kunstprijzen 2019, exposeert van 25 januari tot en met 5 april in Het Noordbrabants Museum. ‘I love you still, I loved you’ is zijn eerste solotentoonstelling in een museum. Met olieverf, inkt, film, performance en potlood verleidt Joran de toeschouwers tot een gesprek. 

De tentoonstelling gaat over een nieuwe ruimte, vol inspiratie en spanning, waarin een gesprek en wederzijds begrip kunnen ontstaan. Joran: “Ik wil mensen verleiden om ruimte te maken voor een goed gesprek. Ideeën delen is moeilijk, maar wel alle moeite waard. Elkaar proberen te begrijpen, met vallen en opstaan, maakt ons menselijk.” 

The Fragmented boy.

Intersubjectieve ruimte

Ruimte maken voor een gesprek – dat maakt Joran van Soest in zijn werk zo concreet mogelijk. In wat hij de ‘intersubjectieve ruimte’ noemt, een plek die in de beleving van mensen levensecht is, delen mensen verhalen. Volgens Van Soest berusten die verhalen niet op waarheid, maar op unieke individuele beelden: “Echte communicatie begint ermee dat je moet toegeven dat je elkaar nooit hele maal begrijpt. Door de ogen van een ander kijken is onmogelijk, maar je moet het wel proberen.”

 

Parachute en zeppelin

Twee objecten keren vaak terug in het werk van Van Soest: de parachute en de zeppelin. Met beide daagt Van Soest de natuurwetten uit. De parachute behoedt hem voor een val en het stalen frame van de zeppelin biedt hoop op een lift – off. Van Soest creëert zo ruimtes die tegelijk werkelijk en denkbeeldig zijn. De parachute en zeppelin bestaan als voorwerpen in de echte wereld, maar blijven op de grond. Van Soest: “Mijn zeppelin vliegt als mensen erover praten.”

 

Zoektocht naar zichzelf

Van Soest heeft zichzelf geportretteerd in vele gedaanten. Hij figureert op het ene werk als onschuldig kind, op een ander als zeppelinbouwer. In de video ‘I love you still’ is hij naakt in de weer met een statief. Hij zoekt naar zijn eigen identiteit door steeds van perspectief te wisselen en uitgebreid te vertellen. Verwarring, onschuld, verleiding en schoonheid, alles mag op tafel. Van Soest: “Ik twijfel over alles, maar ik schaam me nergens voor.”

Brabantse Nieuwe

De tentoonstelling ‘I love you still, I loved you ‘van Joran van Soest vindt plaats van 25 januari t/m 5 april 2020 in de Tuingalerij van Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Het is onderdeel van de tentoonstellingenreeks Brabantse Nieuwe. Onder die noemer krijgen jonge, veelbelovende kunstenaars uit Noord – Brabant een podium. De tentoonstellingenreeks wordt mede mogelijk gemaakt door Avans Hogeschool.