Terug naar overzicht

09 oktober 2017 | Nieuws

Suzie van Staaveren wint Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst

Suzie van Staaveren, genomineerd in de categorie schilderkunst van 2017, is één van de vier winnaars van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2017.

Ze kreeg de prijs 6 oktober jl. uitgereikt uit handen van Koning Willem-Alexander in het Paleis op de Dam in Amsterdam.

Juryrapport

De jury over Suzie:

“In de huidige hausse aan figuratie lijkt weinig ruimte voor abstractie. Van Staaveren vormt daarop een gunstige uitzondering. Speels en precies onderzoekt zij de grenzen van de schilderkunst. Ze is geïnteresseerd in de werking van objecten in de ruimte en door middel van sculpturale vraagstellingen onderzoekt ze de schilderkunst. Zo staat ze in de voetsporen van Donald Judd, die deze zoektocht in de jaren 1960 inzette en daarmee de grenzen tussen schilderkunst, sculptuur en productie van objecten oprekte. De mogelijkheid de vormen van de Shapeshifters te veranderen lijkt de toeschouwer uit te dagen. Niet voor niets spreekt Van Staaveren van een spel. Elke set beïnvloedt de mogelijkheden voor de volgende sets. Hoe meer sets, hoe moeilijker het spel wordt.”

Foto Suzie van Staaveren

Foto Suzie van Staaveren

Bekijk het profiel van Suzie van Staaveren

De overige winnaars die het geldbedrag van 6.500 euro in ontvangst mochten nemen zijn: Vera Gulikers, Niek Hendrix en Janine van Oene. De jury van de Koninklijke Prijs bestond dit jaar uit: Benno Tempel (juryvoorzitter), Gijs Frieling, Hans den Hartog Jager, Nanda Janssen, Iris Kensmil, Jan van der Ploeg, Benno Tempel (voorzitter) en Esther Tielemans. In totaal zonden dit jaar 302 kunstenaars werk in voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2017, 68 van hen werd gevraagd twee schilderijen in te zenden voor de tweede ronde. Piketwinnaar Lennart Lahuis (schilderkunst) was in 2015 één van de vier winnaars van de prijs.

Lees het volledige juryrapport (PDF)

Tot en met 5 november aanstaande is in Paleis op de Dam de tentoonstelling van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst te zien.