Terug naar overzicht

18 juni 2019 | Nieuws

Tourdata LANGUAGE zijn bekend

Oud-genomineerde Vanja Rukavina van de Piket Kunstprijzen (toneel) gaat touren met LANGUAGE. De voorstelling werd eerder genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs, een stimuleringsprijs van jong talent. De winnaar wordt in september bekendgemaakt. De voorstelling speelt 1 t/m 4 september in Den Haag en is t/m 26 mei op tournee. Bekijk alle tourdata online. 

Over LANGUAGE

Als je elkaars taal niet spreekt is het makkelijk: je verstaat elkaar niet. Punt. Maar als je wel enige kennis hebt van een andere taal dan wordt het pas echt moeilijk. Dan stap je de wereld binnen van een andere cultuur, een andere manier van doen, wellicht een andere manier van denken. In LANGUAGE staat ‘taal’ centraal. Taal als brug tussen culturen maar vooral als barrière. Hoe kunnen bepaalde woorden, en in sommige gevallen zelfs bepaalde grammatica, de denkpatronen en visie op de wereld voor een mens en cultuur bepalen? Waarom is het onmogelijk om iets ‘echt’ te vertalen? En is het mogelijk om taal los te koppelen van gevoel en ervaring?

Dit is Vanja Rukavina

Vanja Rukavina is in 1989 geboren te Sarajevo, voormalig Joegoslavië. In 1992 ontvluchtte hij met zijn ouders zijn geboorteland vanwege de burgeroorlog en kwam in Nederland terecht, waar hij verder opgroeide. In 2011 studeerde Vanja af aan de Acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht.

Rukavina speelde onder meer in de marathonvoorstelling The Nation (2018) bij Het Nationale Theater, van regisseur Eric de Vroedt, waar hij een Arlecchino: beste bijdragende mannenrol voor won. Vanja speelde ook in de spin-off van The Nation: De wereld volgens John.

Daarnaast speelde de acteur verschillende voorstellingen over de afgelopen zeven seizoenen van Toneelgroep Amsterdam / Internationaal Theater Amsterdam en was hij te zien in Nobody Home in de regie van Daria Bukvić (2014 – 2016). Ook speelde hij in verschillende films en series, waaronder Flikken Maastricht (2013), Overspel (2015) en Ik weet wie je bent (2018).

Met zijn eigen werk was Vanja onder andere te zien met From Russia with Love (2013), waar hij de Beste Internationale Productie ITs festival mee heeft gewonnen. Met zijn dansvoorstelling BOKKO the ultimate fusion (2014 – 2018) speelde hij de afgelopen jaren al meer dan 100 shows in binnen- en buitenland.