Terug naar overzicht

16 september 2018 | Nieuws

Vanja Rukavina wint Arlecchino

Vanja Rukavina, oud-genomineerde in de categorie toneel van de Piket Kunstprijzen 2017, heeft de Arlecchino gewonnen voor zijn rol in The Nation van Het Nationale Theater. Dat is op zondag 16 september bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de VSCD Toneelprijzen in Amsterdam. “Ik ben heel dankbaar voor deze prijs”, zegt Rukavina. 

Rukavina prees tijdens de uitreiking regisseur Eric de Vroedt van The Nation en gaf aan vaker te willen samenwerken. De Arlecchino is de toneelprijs voor de meest indrukwekkende mannelijke bijrol. The Nation is een actuele theaterthriller over de op hol geslagen Nederlandse multiculturele samenleving. “Ik heb het beeldje aan mijn ouders gegeven, omdat ik hen dankbaar ben dat zij mij altijd hebben gesteund in mijn acteercarrière.” Prachtig vond hij de begeleidende brief die hij kreeg bij de Arlecchino. “Dat ik een belangrijke bijdrage lever aan het toneellandschap. Daar kreeg ik echt een warm gevoel van.” De Theo en Louis d’Or en de Colombina en Arlecchino zijn de Toneelprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) en worden jaarlijks uitgereikt. 

De wereld volgens John en Language 

Het volgende project bij Het Nationale Theater in Den Haag staat al op de planning: De wereld volgens John, een spin-off van The Nation. Naast De wereld volgens John maakt de acteur dit seizoen de voorstelling met als werktitel Language in coproductie met Het Nationale Theater. De voorstelling is in januari 2019 te zien in Zaal 3 in Den Haag. Arlecchino-winnaar Rukavina liet mede-genomineerden Rick Paul van Mulligen (Othello), Michiel Blankwaardt (Woiski vs Woiski) en Arnon Grunberg (De Mensheid) achter zich.

 

Cool Japan

Vanja Rukavina heeft naast zijn acteerwerkzaamheden ook zijn medewerking verleend aan de tentoonstelling Cool Japan in het Tropenmuseum in Amsterdam. In het onderstaande filmpje ter promotie van de tentoonstelling vertelt hij over zijn fascinatie voor het land. “Ze waren op zoek naar Amsterdammers die iets met Japan hebben. Ik ben er al zes keer geweest en Japan is echt een hobby van mij”, vertelt de acteur. “Toen ik jong was, keek ik al Japanse tekenfilms. Ik vind het een interessant land, misschien ook omdat het zo exotisch is. Ik zit al jaren op Japanse les. Mijn droom is om daar nog een keer op te treden.” Tot 1 september 2019 is Cool Japan te bezoeken. 

Foto: Anna van Kooij