Terug naar overzicht

01 november 2019 | Nieuws

Vijf vragen aan jurylid Maarten Demmink

In de aanloop naar de bekendmaking van de winnaars van de Piket Kunstprijzen wordt de jury aan de tand gevoeld. Dit keer is jurylid Maarten Demmink (schilderkunst) aan zet, Op maandag 25 november worden de prijzen uitgereikt in Theater Diligentia in Den Haag.

Wat spreekt je aan in het jurylidmaatschap?

“Alles is er leuk aan! Het contact met jonge kunstenaars, je inleven in hun beweegredenen en werkwijze; samen met mijn medejurylid discussiëren en proberen te verwoorden wat je aanspreekt en welke criteria je doorslaggevend laat zijn. Dit helpt me zien wat ik belangrijk vind en dat kan vervolgens ook weer waardevol zijn voor mijn eigen praktijk.”

Hoe pak je het jurylidmaatschap aan (hoe scout je talent?)

“Het was altijd al leuk om zoveel mogelijk tentoonstellingen te bekijken, in dit geval van Haagse kunstenaars of kunstenaars die in Den Haag exposeren. Alleen let ik nu, in één moeite door, op de leeftijdsgrens. Ook bekijken we ieder jaar het eindexamen op de KABK voor de aanstormende lichting. Daarna bezoeken we ongeveer tien longlist- kunstenaars in hun atelier.”

Hoe is de samenwerking met de overige juryleden en de voorzitter?

“Het is prachtig om meer te leren over de mij minder bekende vakgebieden, en de argumenten te horen en je daar min of meer vanaf de zijlijn mee te bemoeien. Het is een bevlogen en kritisch gezelschap en de vergaderingen monden regelmatig uit in uitvoerige bespiegelingen over de kunst in het algemeen.”

Wat zou je de genomineerden willen meegeven?

“Het liefst zou ik ze allemaal die prijs meegeven. De winnaar zou de prijs kunnen opvatten als een steun in de rug om nog harder door te werken en de andere genomineerden zouden hun eventuele teleurstelling kunnen proberen om te zetten in ‘gezonde rancune’ om met nog meer plezier en overtuiging door te werken. Ze worden gezien en gewaardeerd!”

Waarom is het zo belangrijk dat er een prijs is voor jonge makers?

“Het spreekt bijna voor zich dat jonge kunstenaars iedere steun kunnen gebruiken: op het gebied van geld, maar vooral waardering, zichtbaarheid, en contacten. Het kunstenaarschap is zeker in het begin een kwetsbaar traject en de Piket Kunstprijzen kunnen in sommige gevallen hoop ik net de doorslag geven.”

Foto: Hessel Waalewijn