Terug naar overzicht

14 november 2019 | Nieuws

Vijf vragen aan jurylid Suzanne Swarts

In de aanloop naar de bekendmaking van de winnaars van de Piket Kunstprijzen wordt de jury aan de tand gevoeld. Dit keer is jurylid Suzanne Swarts (schilderkunst) aan zet. Op maandag 25 november worden de prijzen uitgereikt in Theater Diligentia in Den Haag.

Wat spreekt je aan in het jurylidmaatschap?

“Jurylid zijn is voor mij een hele prettige manier om mijzelf structureel op de hoogte te houden van wat er broedt en bloeit in het Haagse. Ik ontmoet jong talent, ontdek wat er speelt en raak daarenboven met regelmaat geïnspireerd!”

Hoe pak je het jurylidmaatschap aan (hoe scout je talent?)

“Aan de hand van een longlist die gedurende het jaar alsmaar langer wordt, bezoek ik samen met Maarten de betreffende kunstenaars. Het is goed om het werk met focus en aandacht te bekijken en ook het verhaal van de kunstenaar mee te nemen in de afweging. Niets leukers dan even een kijkje in de keuken van jong talent te kunnen nemen!”

Hoe is de samenwerking met de overige juryleden en de voorzitter?

“Voorafgaand aan de grote beslissing is er een aantal vergaderingen waarin de jury’s elkaar informeren over de ontwikkelingen. Het is heel inspirerend om door de ogen van de vakjuryleden te leren wat er buiten je eigen vakgebied actueel is en hoe zij kwaliteit en talent spotten. Iedereen is zeer betrokken en gepassioneerd en dat maakt iedere vergadering weer een samenkomst om naar uit te kijken.”

Wat zou je de genomineerden willen meegeven?

“Geniet van dit moment waarop het talent dat je hebt erkenning en aandacht krijgt! Genomineerd zijn is mooi en winnen is natuurlijk nog nét iets leuker. Maar of je nu wint of niet; met een flinke dosis discipline en de drang om jezelf telkens opnieuw uit te vinden, hebben deze talenten alledrie de sleutel tot succes in handen.”

Waarom is het zo belangrijk dat er een prijs is voor jonge makers?

“Het is voor jong kunstenaars na zijn of haar afstuderen een uitdaging om een carrière van de grond te krijgen. Met alleen talent kom je er niet. Je hebt daarnaast ook erkenning, zichtbaarheid en middelen nodig om jezelf in snel tempo te kunnen blijven ontwikkelen. De Piket Kunstprijzen dragen hier op substantiële wijze aan bij en geven de genomineerden en de winnaar een substantiële ‘zet in de rug’ .”

Foto: Hadewych Veys