Terug naar overzicht

13 oktober 2020 | Nieuws

Voorstelling Mijn vader terug op het toneel

Oud-genomineerden Thomas, Sacha en Jos keren terug naar het theater met de voorstelling Mijn vader naar het boek van schrijver Toon Tellegen. Van 16 tot 18 oktober is de voorstelling te zien in Zaal 3 in Den Haag en daarna in de rest van Nederland.

Mijn Vader is een absurd, grappig en ontroerend verhaal over het missen van een dierbare. De voorstelling is niet voor volwassenen óf voor kinderen, maar voor iedereen die gelooft in de troostrijke kracht van fantasie. Jos Nargy won in 2018 de Piket Kunstprijzen. 

Over de voorstelling

De voorstelling gaat over Jozef, een dromerige jongen met een rijke fantasie. Het verhaal begint op de dag dat hij voor het eerst zijn vader ontmoet. Jozef weet niet wat een vader is en zijn vader heeft daar zelf ook geen duidelijk antwoord op. Maar wat Jozef na een tijdje wél weet, is dat zijn vader de slimste, sterkste, liefste en vooral grootste man van de wereld is, die bovendien alles kan: boeven over een meer keilen, met dieren praten en zo lang worden als hij zelf maar wil. Maar hij kan ook heel gewoon zijn, soms. Of boos of verdrietig. Als hij verdrietig is dan is hele huis ook verdrietig, dan verleppen de schilderijen. Als je dan de kraan opendraait stroomt er treurig water in de gootsteen. Soms is zijn vader weg, voor korte of langere tijd. Tot hij op een dag helemaal verdwenen is. Maar Jozef is al lang niet bang meer dat zijn vader misschien nooit meer terugkomt. Hij komt altijd terug. Hij weet daar duizend manieren voor. 

De samenwerking met Toon Tellegen

De samenwerking tussen Toon Tellegen en Thomas, Sacha en Jos begon in 2013, toen Jos (Nargy) aan Tellegen vroeg of hij van zijn boek Mijn Vader een voorstelling mocht maken. Het was door deze voorstelling, dat het theatergezelschap ontstond. In 2014 maakten zij opnieuw een voorstelling met werk van Tellegen als basis: De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne. Een jaar later vroegen zij Tellegen iets voor hen te schrijven. Daar reageerde hij meteen positief op en zo ontstond de voorstelling Een vorig leven, over de eerste twaalf levensjaren van de schrijver. Een vorig leven werd later als novelle gebundeld en uitgebracht door uitgeverij Querido. In 2018 speelden zij een uitverkochte tournee van Herinneringen aan mijn broer, een voorstelling gebaseerd op Tellegens boek De seringenboom. Dit keer was het de schrijver die het drietal vroeg zijn boek naar het theater te brengen.

Foto: EYES2