Terug naar overzicht

02 december 2014 | Nieuws

Winnaars eerste Piket Kunstprijzen bekend | De Posthoorn | 2 december 2014

De Posthoorn
02 dec 2014
DEN HAAG – Tijdens een feestelijke avond in Pulchri Studio is op vrijdag 28 november j.l. de eerste lichting winnaars van de Piket Kunstprijzen bekroond. Uit handen van juryvoorzitter Rinus Sprong ontving elke jonge winnaar een cheque t.w.v. 8000 euro en een sculptuur van kunstenaar Vittorio Roerade. De winnaar van de Juryprijs ontving een sculptuur.

WINNAAR SCHILDERKUNST: Inge Aanstoot (Rotterdam, 1987)
Aanstoot ,,schildert vanuit haar eigen ervaring, brein en ziel, op een makkelijke, bijna vanzelfsprekende manier”, volgens de jury, die haar werk ,,fantasievol, krachtig, organisch en kleurrijk” noemt.  Zij exposeerde bij Art The Hague (Galerie Vonkel).

WINNAAR DANS: Joshua Junker (Nijmegen, 1998) 
De jury is diep onder de indruk van Joshua als ,,puur, zeldzaam danstalent. Zijn lichaam, met mooie benen en voeten, is een ideaal instrument voor een grote danscarrière.” Junkers recente overstap van het Koninklijk Conservatorium naar de Royal Ballet School in Londen geeft hem behalve een topopleiding ook een kans in het internationale danscircuit.

WINNAAR TONEEL: Karel van Laere  (Den Haag, 1988) 
Een “eigengereide, originele alleskunner”, aldus de jury. Uit Van Laeres kostuum- en decorontwerpen, films en performances spreekt een groot verlangen om het publiek te verbazen met nieuwe invalshoeken en nieuwe manieren van kijken. De jury ziet een belangrijke rol voor hem weggelegd in de toekomst van het theater.

WINNAAR PIKET JURYPRIJS: Saskia Mees (1955)
De jury noemt haar ,,een prachtig voorbeeld van hoeveel één enthousiasteling met wilskracht en visie voor elkaar kan krijgen.” Als drijvende kracht achter het inmiddels opgeheven ALBA theaterhuis (1999-2012) gaf zij vele tientallen jongeren uit diverse maatschappelijke achtergronden hun eerste kennismaking met de podiumkunsten. Als regisseur, organisator, onderwijzer en pionier is Mees ,,een inspirator en een groot voorbeeld voor huidige en toekomstige generaties.”

DE NAAMGEVER: FREDERIK HENDRIK PIKET
Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van vooral dans-, toneel- en schilderkunst. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie jonge, veelbelovende kunstenaars wil stimuleren met een prijs.