Terug naar overzicht

06 januari 2017 | Nieuws

Activiteiten winnaars en genomineerden 2014

De Piket Kunstprijzen deelt niet alleen prijzen uit, maar houdt hun winnaars en genomineerden ook graag nauwlettend in de gaten. Zo weten we wat voor mooie dingen zij nog op stapel hebben staan. Dit is wat de lichting van 2014 heeft gedaan en nog voor ons in petto heeft.

Schilderkunst

Inge Aanstoot (winnaar schilderkunst) beschilderde het afgelopen jaar niet alleen de muur van de Rotterdamse Kunsthal maar exposeerde ook op Art The Hague en gaf een interview over haar kunstenaarschap in NRC Handelsblad. Bij verzamelaars is haar werk inmiddels gewild en ook In4Art, een platform voor jonge kunstenaars, heeft warme belangstelling voor haar nieuwe werk, zo valt te lezen in een interview in NRC Handelsblad.

Thomas van Rijs (genomineerde schilderkunst) werkt nog altijd aan zijn kunst. Tijdens de lancering van de genomineerden van 2015 was er werk van hem te zien in onze expositie in Panorama Mesdag. Het afgelopen jaar was ook bijzonder goed voor hem: hij exposeerde op de groepsexpositie Point of View in Amsterdam (van galerie Bart Nijmegen). Ook had hij een solo-expositie in galerie Vriend van Bavink in Amsterdam. Maar het allermooiste nieuws was natuurlijk dat hij onlangs een beurs van het Mondriaanfonds van 18.000 euro toegekend kreeg.

Ook Thomas is opgenomen in het In4Art-roster:

#dutchartist #youngartist #emergingartist #thomasvanrijs graduated from #kabk #artacademy in 2014 with a big #painting #artwork based on his childhood memories which is in the #in4art #opencollection this #canvas is a recent work and evenly #intriguing #creative #innovative #original #surrealistic #colourfulart #expressiveart #artandarchitecture #antropology #characterart #conceptualart #contemporaryart

Een foto die is geplaatst door In4Art (@in4art) op


Sara Koning (genomineerde schilderkunst) is inmiddels een andere weg ingeslagen, maar werd onlangs door Museum Catharijneconvent in Utrecht gefilmd voor een persoonlijk portret over een Maria-tatoeage. Het portret maakt deel uit van de tentoonstelling ‘Maria’, die vanaf 10 februari te zien is.

Bekijk een kort filmpje van de opnames:

Dans

Rutkay Özpinar (genomineerde dans) kreeg het afgelopen jaar een zeer fraaie recensie in de Theaterkrant voor zijn choreografie voor Dansclick: “De grootste verrassing van de avond is Grip van Rutkay Özpinar, een fascinerend duet tussen een man en vrouw over het obsessieve van de liefde.” Dit jaar maakt hij o.a. samen met Karel van Laere, winnaar toneel 2014, deel uit van het Cadance festival-project 4×4 – The Fellowship of the Dance.

Imre van Opstal (genomineerde dans) danst nog altijd bij het Nederlands Dans Theater en reist daarvoor de wereld rond. Ze maakt daar inmiddels stappen als choreograaf, samen met haar broer Marne. Komend seizoen is hun allereerste choreografie voor NDT te zien in de voorstelling ‘Smoke and Mirrors’.

Bekijk John Doe van Imre en Marne van Opstal voor Upcoming Choreographers 2015:

Joshua Juncker (winnaar dans) danst bij The Royal Ballet in Londen en focust op zijn carrière. Momenteel is hij druk bezig met audities voor gezelschappen.

Toneel

Karel van Laere (winnaar toneel 2014) trok veel aandacht met zijn performance art, waarmee hij de afgelopen jaren de wereld rondreisde, maar ook op de prestigieuze Dutch Design Week exposeerde. In 2017 is dat niet veel anders. Dit jaar is zijn werk te zien in onder meer de Tweede Kamer, het Cadance festival in Den Haag, de PyeongChang Biennale in Zuid-Korea, het Cinedans festival in filmmuseum EYE in Amsterdam, het International Experimental Film Festival in Boekarest, Roemenië en Milaan, Italië. Bekijk Karels website voor alle info en data.

Bekijk Van Laeres werk ‘Largo’:

Firma MES (genomineerden toneel) zit ook niet stil en maakte het afgelopen jaar een fraaie locatieperformance getiteld ‘IJs en Vis’ in samenwerking met het Nationale Toneel. De voorstelling gaat over een vete tussen twee bekende Haagse ondernemersfamilies: de familie Talamini van ijssalon Florencia en de Scheveningse visfamilie Simonis. Voor het plot deed Firma MES inspiratie op bij ‘Romeo and Juliet’.

Bekijk de agenda voor meer over de genomineerden en winnaars