Terug naar overzicht

Nominaties

David Westera

1996, Hardenberg

Biografie

Opleidingen

2016-2020 Performanceopleiding,  Toneelacademie, Maastricht

Voorstellingen

2024 As The World Hurts, Antiklimax
2023 Schwung, De Warme Winkel, Over het IJ Festival, Amsterdam
2023 Mijn Slappe Komedie voor vier mensen…, Kollektief op Kracht, De Parade
2023 Hamlet versus Don Quixote, Antiklimax
2020 Peer Gynt, Antiklimax
2021 De Lange Nasleep Van Een Korte Mededeling, Kollektief op Kracht

Het begin

“Ik voerde altijd al toneeltukjes op tijdens het kerstdiner voor familie of op de verjaardag van de juf in de klas. Pas toen ik veertien was, ging ik uit interesse een avond mee naar de toneelles van mijn beste vriend. Dat was op het ICO in Assen. Ik merkte dat ik aanleg had en na een paar jaar deed ik auditie voor de theatervooropleiding van Garage TDI (destijds nog theatergroep NiznO). Daar ontdekte ik dat er een hbo-theateropleiding bestaat. Dat ik theatermaken als beroep zou kunnen doen was tot dan toe nog niet in me opgekomen.”

De toekomst

“Ik vind variatie in projecten heel belangrijk. Geen wonder dus dat ik aangesloten ben bij drie collectieven. Ik hoop dat ik over vijf jaar mijn theaterseizoenen bijvoorbeeld als volgt kan opdelen: in het najaar maak ik een voorstelling met Antiklimax in het Grand Theatre, in het voorjaar ben ik als gastacteur aan het werk bij een club als De Warme Winkel, en in de zomer bespeel ik de Parade met Kollektief op Kracht. Drie grote projecten per seizoen, elk van heel andere kwaliteit. Luchtig en tragikomisch met Op Kracht, ambitieus en inhoudelijk met Antiklimax. Ik hoop dat ik mijn verschillende kwaliteiten als maker en speler op die manier kan blijven inzetten.”

Wat vind je van de nominatie?

“Uiteraard voel ik me enorm vereerd. Ik moet ook meteen denken: hè, nu al? Ik begin nog maar net! Ik zit soms teveel in mijn hoofd bij alles wat ik nog moet en wil doen en dan vergeet ik misschien wat ik allemaal al gepresteerd heb.”

Agenda

Nieuws

27 juni 2023

De genomineerden voor de Piket Kunstprijzen 2023 zijn bekend

Lees meer