Terug naar overzicht

24 april 2020 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (10): Joran van Soest

Tot 1 juni zitten theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers noodgedwongen op de bank. Exposities zijn van de baan en theater- en dansvoorstellingen gaan niet door vanwege de overheidsmaatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 10: Joran van Soest.

Het was even schakelen voor Joran van Soest, genomineerde in de categorie Schilderkunst in 2019, nadat ook zijn exposities werden gecanceld en verschoven. “Ik was lekker op dreef, maar zat wel een beetje op het randje van wat ik aan kon.”
Klein lichtpuntje is dat zijn expositie I love you still, I loved you in het Noordbrabants Museum wordt verlengd tot 1 juli. Dit is zijn eerste solotentoonstelling in een museum. “Natuurlijk onder het voorbehoud dat de musea dan weer open zijn”, zegt Joran. “Ik had allerlei evenementen daaromheen bedacht, zoals rondleidingen. Maar dat gaat nu allemaal niet door.” In een digitale rondleiding op de website van het Noordbrabants Museum wordt er wel uitgebreid bij de museumcollectie stilgestaan en ook Jorans werk komt voorbij. “Dat was een leuke verrassing”, reageert hij. Of de This Is Art Fair in Amsterdam, gepland voor 21 tot 24 mei, doorgaat, weet hij nog niet.

En nu?

Joran brengt veel tijd door in zijn atelier en werkt onder meer aan collages op basis van eerdere prints van zijn werk. “Daarnaast verdiep ik mij in druktechnieken en werk ik veel met blauw en olieverf.” Ook volgt hij schilder- en tekenles.
De Brabander vermoedt dat hij het coronavirus al heeft gehad een maand geleden. “Maar de klachten waren niet zo erg dat ik in het ziekenhuis ben beland. Hoesten en een koortsaanval, die niet heeft doorgezet. Mijn dokter zei ‘zolang je nog volzinnen kunt uitspreken’ is het goed.” Inmiddels is hij weer hersteld. “Ik probeer nu een goed dagritme aan te houden. Ik vind het niet erg om grotendeels in isolatie te zijn. Ik ben van nature al een einzelgänger.” Wat de jonge kunstenaar wel betreurt is dat hij nu niet drie maanden atelier kan houden op het HEM-terrein in Zaandam. “Ik zou daar samen met een vriendin lasworkshops geven aan mensen uit de kunstwereld, zoals conservatoren, museumdirecteuren en kunstenaars. Meestal zien we elkaar alleen op openingen. Daarom leek het me leuk om van de gebaande paden af te wijken met een las-netwerkmoment.” Joran hoopt de lasworkshops op een andere datum alsnog te kunnen geven.

Toekomstplannen

Volgend jaar februari vertrekt Joran naar Californië, waar hij werk deel uitmaakt van de
California Exchange Exhibition in het Palm Springs Art Museum. “Ik had in juni ook een expositie in galerie KRL in Eindhoven, maar die wordt verschoven naar november.” Daarnaast werkt hij met een goede vriend aan een serie films. Daarover maakt hij op een later moment meer bekend. Joran denkt dat er door alle coronamaatregelen best wel eens een zware crisis kan aankomen. “Het ging in de kunstwereld een tijdlang ontzettend goed, ik was er al bang voor dat er nog eens een klap ging komen.”

Foto: Hessel Waalewijn