Terug naar overzicht

09 april 2020 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (5): Antonin Rioche

Tot 1 juni zitten theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers noodgedwongen op de bank. Exposities zijn van de baan en theater- en dansvoorstellingen gaan niet door vanwege de overheidsmaatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 5: Antonin Rioche.

Impact van de maatregelen

Choreograaf Antonin Rioche, genomineerde dans 2019, is naar eigen zeggen al een echte huismus, dus echt afzien is het niet om geïsoleerd te zijn. “Het is niet dramatisch voor mij. De meeste dingen die gepland stonden, zijn verzet naar een andere datum.” Het komt Antonin ergens ook wel goed uit dat hij nu wat extra tijd heeft om zijn projecten voor te bereiden. Hij heeft er wel even over nagedacht om terug te gaan naar zijn familie in Frankrijk. “Maar ik realiseerde me dat ik wilde blijven. Ik voel me hier veilig en ik geloof in de maatregelen die Nederland neemt.”

En nu?

De dag start iedere ochtend met yoga en zo eindigt die ook. “Als freelancer ben ik het ook wel gewend om mijn tijd zelf in te delen en zelf mijn verantwoordelijkheid te nemen.” Antonin blijft zoveel mogelijk thuis in deze coronatijden. “Vooral omdat mijn huisgenoten al wat ouder zijn en ik hen wil beschermen.” Er wordt ook nog gewerkt. Onder meer aan zijn project Scenic World voor Conny Janssen Danst dat van 28 augustus tot 18 september op tournee gaat door Nederland. Ook start hij van 1 tot 10 juli met zijn onderzoek Are we human or are we dancer tijdens het Pioneer-project in Den Haag.

 

Toekomstplannen

Antonin heeft genoeg mooie voorstellingen gepland. Daarnaast wil hij volgend jaar januari zijn eigen dansgezelschap starten. “Dat noem ik Funny People. Die naam past bij mij. Het kan wijzen op iemand die anders is dan anders of iemand waar je veel lol mee kunt hebben. Het beschrijft zowel het lichte als de donkere kant van mijn werk. Bovendien draait alles uiteindelijk om mensen.” Onder de vlag van zijn bedrijf wil hij samenwerkingen aangaan met andere dansers, productiebedrijven en gezelschappen. “Dat kan van alles zijn: van dansvoorstellingen tot dansfilms.” Tijdens het CaDance Festival in Korzo in Den Haag gaat zijn voorstelling Glitter in première (29 en 30 januari 2021). Glitter is een gechoreografeerde compositie over liefde, roem en erkenning. Het lonkt naar onze kindertijd waarin alles mogelijk is en dromen nog niet vervaagd zijn. In april en mei van 2021 gaat Glitter op tournee door Nederland. In februari begint hij met de choreografie van zijn duet Territory met Daniel Barkan. Daarnaast gaat ook Oh Boy weer touren in 2021 en doet Finally a sign of Life Parijs en Berlijn aan.

Foto Hessel Waalewijn