Terug naar overzicht

Dans

Antonin Rioche

1994, Angers (Frankrijk)

Biografie

Opleidingen

2012 – 2014  Ballet Junior de Genève (Zwitserland)
2008 – 2012  Conservatorium, Angers (Frankrijk)

Voorstellingen

2019 choreografie Finally a sign of life, Here we live and Now, Korzo Theater, Den Haag 
2019 performance (during an exhibition about Louise Bourgeois), Den Haag
2018 choreografie The Others, Here we live and Now, Korzo Theater, Den Haag
2018 choreografie The Fruit of our Work for dancer Alice Godfrey, uitreiking Piket Kunstprijzen, Theater aan het Spui, Den Haag
2018 performance Je me cogne partout (during exhibition Pierre Alain Poirier), Brussel (België)
2018 Ohboy! (korte film)
2017 choreografie Ohboy !, Antwerpen (België), Berlijn (Duitsland), Genève (Zwitserland), Den Haag
2017 Giovanni’s Room, CaDance Festival, The Hague

Het begin

“Ik was als kind al ‘arty’: ik wilde alles proberen en overal aanzitten. Toen ik klein was ging ik naar de muziekschool, later naar de kunstacademie en uiteindelijk begon ik met contemporaine dans – een physical awakening workshop met Carolyn Carlson. Mijn moeder was gek op dans en ik was gek op mijn moeder. Ze was gefascineerd door dansers. Waarschijnlijk wilde ik dat ze me zou bewonderen, net zo als ze hen bewonderde. In 2012 werd ik aangenomen bij het Ballet Junior de Genève, waar ik de gelegenheid kreeg om te werken met choreografen als Roy Assaf, Stijn Celis, Alexander Ekman, Barak Marshall, Hofesh Shechter, Joe Stromgren, om er enkele te noemen. Ik maakte deel uit van werk van Ioannis Mandafounis en Marina Mascarell. Na mijn opleiding besloot ik freelancer te worden en ik werkte met Olivier Dubois, Theo Clinkard en Sasha Waltz & Guests. Maar ik leerde ook bij dankzij choreografen die mij verwelkomden in hun studio zodat ik kon zien hoe zij werkten. Ik heb vooral heel veel geleerd van Marina Mascarell, Sidi Larbi Cherkaoui en Michael Keegan-Dolan.”

De toekomst

“Ik heb er altijd van gedroomd choreograaf te worden. Ik zou graag de gelegenheid hebben om te reizen en met internationale dansgezelschappen en dansers te werken. Ik wil werk kunnen maken op heel verschillende plaatsen en in allerlei ruimten in de wereld. Wat de verdere toekomst betreft, zou ik het ook geweldig vinden theater- of filmregisseur te zijn.”

Wat vind je van de nominatie?

“Ik denk dat ik een hele harde werker ben en ook een heel gedreven kunstenaar. Ik doe mijn best een plaats te vinden in het dansveld hier in Nederland. Het afgelopen seizoen was niet gemakkelijk voor me. Ik heb geprobeerd met allerlei mensen in contact te komen zonder dat ze me antwoordden of notie van me namen. Daarom was ik zo blij, vereerd en, ontroerd toen ik van mijn nominatie hoorde. Ik ontdekte de Piket Kunstprijzen toen ik een jaar geleden Fruit of our Work maakte met Alice Godfrey. Ik droomde er toen echt van om te worden genomineerd, maar ik dacht niet dat het mogelijk was!!

Agenda

12

Oktober

2019

Dear Louise
Museum Voorlinden

Antonin Rioche
Den Haag

14 t/m 23

November

2019

Finally a sign of life
Here we live and now
Korzo theater
Den Haag

Antonin Rioche
Den Haag

16 t/m 20

December

2019

Dansworkshops
Studio Harmonic
Parijs (Frankrijk)

Antonin Rioche
Den Haag

Juni

2020

Ohgirl!
choreografie

Antonin Rioche
Den Haag

September

2020

The design is perfect
Danslokaal 8
Conny Janssen Danst

Antonin Rioche
Den Haag

Gerelateerde berichten

08 September 2019

Antonin Rioche verzorgt openingsact nieuwe tentoonstelling Museum Voorlinden

Lees meer