Terug naar overzicht

14 april 2020 | Nieuws

De Piket Kunstprijzen in coronatijd (6): Aya Misaki

Tot 1 juni zitten theatermakers, acteurs, kunstenaars en dansers noodgedwongen op de bank. Exposities zijn van de baan en theater- en dansvoorstellingen gaan niet door vanwege de overheidsmaatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. Wat voor impact hebben de maatregelen op de jonge kunstenaars van de Piket Kunstprijzen? Deel 6: Aya Misaki.

Impact van de maatregelen

De overheidsmaatregelen rondom het coronavirus hebben ook gevolgen voor Aya Misaki, genomineerde dans 2019 van de Piket Kunstprijzen. “Ik zou gaan lesgeven in Duitsland, in Neurenberg, maar dat is gecanceld. Daarnaast gaan geplande workshops niet door. Ik heb er even over gedacht om naar Japan te gaan, maar mijn ouders zeiden dat ik beter hier kon blijven. Omdat ik uit Europa kom, kan ik waarschijnlijk maar met weinig mensen afspreken. Ik wilde trouwens ook geen risico’s lopen door contacten met andere mensen op de luchthaven. Dus ben ik maar hier gebleven.” 

En nu?

Aya probeert ondanks alles in beweging te blijven. Dansen doet ze thuis en ook probeert ze zoveel mogelijk te joggen. “Het weer is perfect! Als het elke dag zou regenen zou dat wel balen zijn. Ik probeer mezelf met niet te veel mensen te omringen, ik wil natuurlijk niet dat iemand ziek wordt.” Mijn vriend is musicus en hij wilde graag lesgeven via YouTube. Dus ik help hem daarmee, denk aan het monteren van filmpjes. En ik heb een naaimachine aangeschaft! We proberen onszelf bezig te houden”, vertelt zij. 

Toekomstplannen

“Ik zou in augustus naar Montreal gaan om NDT-stukken in te studeren met dansstudenten tijdens een summer course, maar ik weet nog niet of dat doorgaat”, legt Aya uit. In 2021 hoopt de danseres weer richting Duitsland te vertrekken om er te werken als assistent-choreograaf.

Foto: Hessel Waalewijn