Terug naar overzicht

Dans

Aya Misaki

1992, Osaka

Biografie

Opleidingen

2012 – 2015  Kobe College, Dance Major, Nishinomiya (Japan)
2010 – 2012  Takarazuka Kita High School, Musical Course, Takarazuka (Japan)

Voorstellingen

2019  W, Choreograaf Samir Calixto, diverse steden
20-2018 Mutual Comfort, NDT 2. Nederlands Dans Theater
2017 Schubert. NDT 2, Nederlands Dans Theater
2016  Symbolen, NDT 2, Nederlands Dans Theater

Het begin 

“Het verhaal van hoe ik begonnen ben met dansen gaat zo: toen ik vier was, had ik zoveel energie dat mijn moeder me niet aan kon. Ze dacht dat ik van balletlessen wel moe zou worden, dus nam ze me mee naar een balletstudio. Dat is tenminste wat ik van mijn moeder heb gehoord. Ik weet niet precies meer hoe ik op die leeftijd over dansen dacht, maar op de een of andere manier weet ik nog wel dat ik het geweldig vond om op het toneel te staan. Ik was altijd en overal bezig met oefenen, bij de kruidenier, op straat, thuis. Ik deed ook graag acrobatiek. Ik denk dat ik het leuk vond om iets te kunnen dat niet iedereen kan.”

De toekomst

“Leven in een andere cultuur is iets wat mij de ogen opent. Het is nu iets meer dan vier jaar geleden dat ik Japan verliet. Ik wil echt graag hier blijven en doorgaan met het ontdekken van dingen die ik in Japan niet kan ervaren. Ik vind het altijd boeiend en opwindend om samen te werken met mensen uit andere landen, want wij hebben zo’n volkomen andere achtergrond. Ik vind het mooi om nu omringd te zijn met buitenlanders en mijn innerlijke identiteit door dans te delen. Ik zou het fijn vinden om hier nog een aantal jaren te zijn en nog meer keuzes en manieren te hebben om mijn kunst te kunnen delen.”

Wat vind je van de nominatie?

“Ik ben echt verbaasd over hoe mijn eigen leven me steeds weer verrast. Vijf jaar geleden deed ik auditie bij NDT2 zonder dat ik Engels sprak. Maar op de een of andere manier hadden ze vertrouwen in me en besloten ze me de fantastische gelegenheid te geven als professioneel danseres te werken. Maar het was natuurlijk niet allemaal even mooi. Ik weet nog dat ik me in mijn eerste jaar in Nederland helemaal niet op mijn gemak voelde en overal bang voor was. Ik durfde zelfs niet naar Albert Heijn, omdat ik niet begreep of mensen Engels of Nederlands tegen me praatten. Ik was altijd zenuwachtig omdat ik Aziatisch ben en er anders uitzie. Ik voelde me als een baby die nog niets weet en alleen maar huilt en zelf niets kan. Als ik denk aan wat ik in mijn vier jaar in Nederland allemaal heb meegemaakt, hoe had ik dan ooit kunnen verwachten dat ik voor deze prijs zou worden genomineerd?! Ik ben zo dankbaar en zo trots dat ik genomineerd ben. Nederland heeft me moed gegeven als kunstenaar en als mens. Het betekent veel voor me om te weten dat mensen in Nederland in mij geïnteresseerd zijn.”