Terug naar overzicht

17 november 2020 | Nieuws

Dit zijn de winnaars van de Piket Kunstprijzen 2020

De namen van de winnaars van de Piket Kunstprijzen 2020 zijn bekend. Lorena van Bunningen (Schilderkunst), Boston Gallacher (Dans) en Tessa Jonge Poerink (Toneel) zijn de gelukkigen. Zij ontvangen een geldbedrag van 8.000 euro en een kunstwerk dat werd gemaakt en ontworpen door oud-genomineerde Suzie van Staaveren.

In verband met de coronamaatregelen was het niet mogelijk om een uitreikingsevenement te organiseren en moest de organisatie op zoek naar een alternatief. Met inachtneming van de coronamaatregelen werden de winnaars onlangs een-voor-een verrast met hulp van familieleden en vakprofessionals. Hiervan zijn afzonderlijk opnames gemaakt die vanaf vrijdag 20 november naar buiten worden gebracht via alle social mediakanalen van de Piket Kunstprijzen.

Uit de juryrapporten

Lorena van Bunningen, winnaar in de categorie Schilderkunst. Foto: Janneke van Beek

Lorena van Bunningen

Lorena weet op een hele eigen manier de bestaande werkelijkheid naar haar hand te zetten. Ze heeft een ontwikkeld oog voor detail en een goed gevoel voor esthetiek. Daardoor weet zij haar fascinatie voor de schoonheid van kleine alledaagse dingen daadwerkelijk te verbeelden. De beschouwer kan in haar wereld van verstilde scènes even stilstaan bij de vele dingen om ons heen waaraan we doorgaans onbewust voorbijgaan. De jury is onder de indruk van de gedreven en standvastige houding die zij tentoonspreidt, ziet de kwaliteit van het huidige werk en gelooft in de potentie van deze kunstenaar.

 

Boston Gallacher, winnaar in de categorie Dans. Foto: Janneke van Beek

Boston Gallacher

Toen de jury Boston Gallagher twee jaar geleden voor het eerst nomineerde, was deze nominatie gebaseerd op de belofte die sprak uit Bostons onmiskenbare talent. Boston heeft sindsdien een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt en deze belofte in alle opzichten ingelost. Boston ‘just blows us away’. Zij vallen op door de volkomen natuurlijke wijze waarop zij dansvirtuositeit combineren met een radicale openheid ten opzichte van een verscheidenheid aan inputs. Met een uiterst verfijnde nieuwsgierigheid weten zij de grenzen van ieder dansidioom dat zij gebruiken op te rekken en het concept ‘anders-zijn’ een gezicht te geven.

Vanwege Bostons non-binaire genderidentiteit wordt Boston aangeduid met zij/hen/hun.

 

Tessa Jonge Poerink won in de categorie Toneel. Foto: Janneke van Beek

 Tessa Jonge Poerink

Tessa heeft grote spelkwaliteiten. Als ze speelt zit ze meteen in de spelsituatie en neemt je onmiddellijk mee. In haar stem is duidelijk te horen dat de emoties die haar personage voelt via Tessa’s verbeelding volkomen organisch doorstromen. Haar tekstbehandeling is uitstekend – je hoort dat ze weet wat ze zegt. Ze heeft laten zien dat ze een grote zaal tot in de uiterste hoeken kan bespelen. Tessa heeft ook een wilde performer in zich. Ze durft onconventioneel te zijn. Dat brutale en schaamteloze getuigt van een breed spectrum en dat is op haar leeftijd heel bijzonder. De jury is benieuwd naar de initiatieven die Tessa als maker onderneemt. De prijs is dan ook mede bedoeld als aanmoediging om een eigen project te ontwikkelen.

Overige genomineerden

De Piket Kunstprijzen worden ieder jaar uitgereikt aan veelbelovende jonge, professionele kunstenaars op het gebied van schilderkunst, dans en toneel. Naast de winnaars werden dit jaar ook Ciro Duclos en Afra Eisma (Schilderkunst), Lukas Karvelis en Hester Seelen (Dans) en Shah Tabibi en Billy de Walle (Toneel) genomineerd. Alle genomineerden ontvingen deze zomer een bijdrage van 2.000 euro als steuntje in de rug vanwege de coronamaatregelen.

Foto’s Hessel Waalewijn

De jury

De vakjury, die beziet welke jonge talenten eruit springen per discipline, bestaat uit dit jaar uit voorzitter Winnie Sorgdrager (oud-minister, voormalig voorzitter Raad voor Cultuur), Suzanne Swarts (directeur Museum Voorlinden), beeldend kunstenaar Joncquil de Vries, Stacz Wilhelm (voormalig artistiek leider productiehuis Korzo), Isabelle Chaffaud (MEYER-CHAFFAUD), John de Weerd (programmeur Zaal 3 en de Parade) en Antoinette Jelgersma (actrice Het Nationale Theater). 

De jury v.l.n.r: John de Weerd, Antoinette Jelgersma, Joncquil de Vries, Winnie Sorgdrager (juryvoorzitter), Suzanne Swarts, Stacz Wilhelm en Isabelle Chaffaud. Foto Hessel Waalewijn

Geen Piket Juryprijs 

Met de Piket Juryprijs beloont de jury een persoon vanwege activiteiten op cultureel gebied in de Haagse regio die gericht zijn op of ten gunste komen van jonge kunstenaars. De winnaar ontvangt een kunstwerk en een oorkonde. Hoewel de jury niet verplicht is om ieder jaar een juryprijs toe te kennen, is de juryprijs tot op heden nog elk jaar uitgereikt. Dit jaar heeft de jury echter unaniem besloten om dat niet te doen. De Piket Juryprijs is bij uitstek een prijs voor mensen die werkzaam zijn in de schaduw, op de achtergrond, in de coulissen. Een feestelijke prijsuitreiking in een theaterzaal vol enthousiaste gasten schept de mogelijkheid om zo iemand letterlijk uit de schaduw te halen. Het ene moment zit de persoon in kwestie nog nietsvermoedend in de zaal, het volgende moment staat hij of zij op het podium in het volle licht. Ook de winnaars van de Piket Kunstprijzen worden natuurlijk traditiegetrouw op het podium geroepen, maar in het geval van de juryprijs heeft dit symbolische moment extra lading en betekenis. Dat mooie, belangrijke moment moet dit jaar noodgedwongen voor iedereen ontbreken. De jury was van mening dat dit vooral de juryprijs van veel glans zou beroven. We hopen van harte dat er volgend jaar weer iemand letterlijk in the spotlights kan staan.

Juryvoorzitter Winnie Sorgdrager. Foto Janneke van Beek

Over de Piket Kunstprijzen

De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 uitgereikt aan jonge kunstenaars die een binding hebben met Den Haag, omdat zij daar tot ontplooiing zijn gekomen of omdat zij met hun werk een stimulerende bijdrage leveren aan het Haagse culturele klimaat. Naamgever Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van kunst en cultuur. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie kunstenaars onder de 30 jaar wil stimuleren met een prijs.