Terug naar overzicht

03 februari 2022 | Nieuws

Dramaturg Het Nationale Theater verrast met Piket Juryprijs

Dramaturg Martine Manten van Het Nationale Theater en HNTjong in Den Haag heeft de Piket Juryprijs in de wacht gesleept. Manten zat woensdag nietsvermoedend in het publiek bij een voorstelling van de Poezieboys in Zaal 3 die een onverwachtse twist kreeg… Jos Nargy, winnaar van de Piket Kunstprijzen in de categorie Toneel 2018 en ‘Poezieboy’, droeg tijdens de voorstelling een gedicht voor over Manten waarna zij op het podium de prijs in ontvangst nam.


 “Geweldig dat ik de prijs op deze locatie krijg. Zaal 3 is de plek voor talent en verbinding”, vertelde Martine Manten na de bekendmaking. “Ontzettend gaaf om deze prijs te krijgen. Heel veel dank.”
 
Jurylid Antoinette Jelgersma en directeur Louise de Blécourt van Stichting mr F.H. Piket overhandigden Manten een oorkonde en een kunstwerk gemaakt door de Haagse kunstenares Yke Prins. De Piket Kunstprijzen werden in november 2021 uitgereikt zonder publiek. Om die reden werd de uitreiking van de Juryprijs verschoven naar een ander moment waarbij wel publiek aanwezig kon zijn om de winnaar op verrassende wijze in het zonnetje te zetten. De Piket Juryprijs is bestemd voor een persoon die actief is op cultureel gebied in de Haagse regio en zich, vaak op de achtergrond, inzet voor jonge kunstenaars.

Martine Manten is als dramaturg verbonden aan HNTjong en Het Nationale Theater in Den Haag. Daarnaast begeleidt zij studenten van de opleiding Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met hun eindwerk en maakt zij ook onderdeel uit van de beoordelingscommissie. Ook is zij actief als begeleider en coach van jonge toneelschrijvers en regisseurs. Manten viel op bij de jury van de Piket Kunstprijzen onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager.

“De jury van de Piket Kunstprijzen wil Martine met deze Juryprijs eren voor haar belangeloze inzet en toewijding”, schrijft de jury in het rapport. “Martines feedback is altijd waardevol en tijdens het repetitieproces loodst zij met groot dramaturgisch inzicht acteurs door een knelpunt of crisis heen. Zij is intens betrokken en steeds goed op de hoogte van wat er op de vloer gebeurt. Maar Martines inzet gaat aanzienlijk verder dan voor haar werk noodzakelijk is. Geheel in de schaduw en op een bescheiden manier doet zij veel extra. Tijdens de coronacrisis is ze een enorme steunpilaar geweest voor veel jonge acteurs en theatermakers. Zij heeft velen door deze moeilijke periode heen geholpen. Het is niet voor niets dat de winnaar van de Louis d’Or 2021, Emmanuel Ohene Boafo, haar noemde in zijn acceptance speech.”

De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 jaarlijks uitgereikt aan jonge kunstenaars in drie categorieën, Schilderkunst, Dans, en Toneel. Naamgever Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van kunst en cultuur. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie veelbelovende, professionele kunstenaars onder de 30 jaar wil stimuleren met een prijs.

In november 2021 vielen Narges Mohammadi (Schilderkunst), Katarina Van den Wouwer (Dans) en Koen Verheijden (Toneel) in de prijzen. In het najaar maakt de jury de winnaars van dit jaar bekend. De Piket Juryprijs wordt niet ieder jaar uitgereikt, maar op een moment dat de jury meent een geschikte kandidaat te hebben gevonden.

Foto: Janneke van Beek