Terug naar overzicht

Nominaties

Koen Verheijden

1994, Breda

Biografie

Opleidingen

2014 vooropleiding Theater op het Koning Willem I College, Den Bosch (niet afgemaakt)
2015 Docent Theater, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Tilburg (niet afgemaakt)
2016-2020 Regie, Toneelacademie, Maastricht 

Voorstellingen

2022/2021 Nina Bobo 2, Stichting De Passant in coproductie met Zaal 3 en Podium Bloos
2021 Op klompen door de Dessa, Studio Immersief
2021 Dansfilm into the blue, Strange Strangers
2021 F3MME, De Toneelmakerij
2021/2020 Nina Bobo, Productiehuis de Generator
2021/2020 De zomer in Minsk, Monty Kultuurfaktory
2021 Telg, Stichting Likeminds
2021 Happy, Stichting Likeminds
2021 Decamerone, Marin Sorescu National Theatre Craiova
2021 Kabar Angin, Podium Bloos
2021 Dead X – Hugo de Groot, Rietveld Theater
2020 Did the burning girl feel pain, Productiehuis De Generator
2020 Een jongen zegt vaarwel,, MCEM
2019 The Red Popessa, Toneelschool Maastricht
2019 Guerillo, Allesisdrama

Het begin

“In groep zes hadden we elke maand de zogeheten maandviering waar alle klassen van de school iets presenteerden. Dat kon een lied, een act of een dans zijn. Ik mocht van de docent een toneelstuk maken, ik schreef hiervoor de teksten, nam de regie voor mijn rekening en speelde, hoe bescheiden, zelf de hoofdrol. Na mijn eerste applaus zei mijn docent dat ik iets met theater moest doen en dat ik eens een kijkje moest nemen bij een jeugdtheaterschool. Ik weet nog goed dat ik thuis meteen deze nieuwe ambitie aan mijn ouders vertelde en er op hetzelfde moment een reclamefolder voor de jeugdtheaterschool door de brievenbus rolde. Volgens mij was dat het lot!”

De toekomst

“Ik wil graag nog beter worden in het maken van het theater dat ik nu maak: maatschappelijke verhalen gebaseerd op de realiteit. Het lijkt mij te gek om mijn skills te kunnen ontwikkelen in het onderzoeken en interviewen van bepaalde thema’s/mensen/verhalen en dit te vertalen naar theater of film. Ik ben mij momenteel aan het oriënteren welk genre/stijl het beste bij mij past. Ik merk dat het werken op verschillende plekken echt te gek is, dat ik ontzettend veel leer, maar dat ik ook de behoefte krijg om mijzelf voor een langere tijd aan een productiehuis/gezelschap te kunnen verbinden. Ik vind een veilige werksfeer belangrijk en ik denk dat een vaste werkomgeving mij dit kan bieden. Bovendien kan ik op die manier grote stappen in mijn ontwikkeling zetten. En als ik mag blijven dromen, wil ik op een dag wakker worden als artistiek leider van een (groot) gezelschap. Het lijkt me te gek om een groot publiek te kunnen aanspreken, van alles te kunnen onderzoeken in het theater en leiding te geven aan een gevestigd gezelschap.”

Wat vind je van de nominatie?

“Vorig jaar werd mijn goede vriend Billy de Walle genomineerd. Ik was zo trots op hem en had nooit kunnen denken dat ik een jaar later zijn stokje over mag nemen. Toen ik het goede nieuws hoorde, was hij dan ook de eerste die ik een bericht stuurde! Ik was verbaasd en trots. Deze nominatie is zo fijn en een mooie stimulans. Ik ben midden in de coronacrisis afgestudeerd en heel bang geweest dat het onmogelijk zou zijn om zichtbaarheid te krijgen en mogelijkheden te hebben om mijzelf te ontwikkelen. Deze nominatie geeft vertrouwen en de moed om zo door te blijven gaan. Ik ben ontzettend vereerd, dankbaar en heb zin in de komende maanden!”

Agenda

2022

1 maart 2022 — 31 maart 2021, Diverse speellocaties

Nina Bobo 2

2021

1 — 12 december 2021, Beeld en Geluid, Den Haag

Op klompen door de dessa

2021

1 — 30 november 2021, nog onbekend

F3MME

2021

9 september — 24 oktober 2021, Diverse locaties in Nederland

Op klompen door de dessa