Terug naar overzicht

29 oktober 2021 | Nieuws

Emma Vermeulen wil theaterwereld opschudden

Emma Vermeulen, een van de genomineerden in de categorie Toneel van dit jaar, wil de theaterwereld opschudden. “Theater is fictie en daarom de plek om alternatieven te tonen. Te vaak nog staan witte, heteroseksuele mannen centraal in voorstellingen”, zegt Emma.

Met Blond & Cynisch wil Emma uiteindelijk graag een nieuwe theatertaal ontwikkelen. Het idee voor een eigen gezelschap ontstond al op de Toneelschool in Arnhem. Samen met haar klasgenoten Remy Meeuwsen en Esther Ymkje van Steenis deelde zij een gevoel van onvrede over vrouwelijke rollen die vaak te veel vanuit een mannelijk perspectief worden getoond. “We willen de theatrale normen doorbreken en mensen wakker schudden. Theater kan feministischer, intersectioneler en diverser”, zegt de actrice en theatermaker. De naam voor het collectief was snel gevonden. “Ik deed een keer auditie bij een andere toneelschool met een monoloog en zag dat een van de docenten in de kantlijn van zijn notitieblok ‘blond en cynisch’ onder mijn naam had geschreven”, vertelt Emma. “Toen wij besloten om een collectief te vormen, was de naam er eigenlijk al”, zegt ze met een lach.

Philosophy of the World

Philosophy of the World was de afstudeervoorstelling van Blond & Cynisch. De titel is ontleend aan die van het enige studio album van The Shaggs, uitgebracht in 1969. “The Shaggs was een absurde groep bestaande uit drie vrouwen die vreselijke muziek maakten”, vertelt zij. In 1980 werd het album in een artikel in Rolling Stone beschreven als ‘de slechtste plaat ooit gemaakt’. Maar daar bracht Kurt Cobain van Nirvana verandering in door te zeggen dat hij de band juist geweldig vond. “Hij heeft de groep enorm opgehypet. Wie bepaalt wat goed is?!”, zegt Emma, die zich samen met Esther en Remy voor deze voorstelling liet inspireren door de bandleden van The Shaggs. “Ik heb speciaal voor de voorstelling elektrische gitaar leren spelen.” In Philosophy of the World staat geschiedschrijving centraal. “Hoe verhalen over bekende vrouwen in de loop van jaren zijn overgeleverd en veranderd.” Emma speelt onder meer de Griekse dichteres Sappho van wie wordt aangenomen dat zij queer was. “Veel van die verhalen zijn niet bewaard gebleven. Misschien omdat ze op dat moment niet pasten in de tijdsgeest.” In Philosophy of the World wordt tekst afgewisseld met muziek. Komend seizoen maakt Blond & Cynisch de voorstelling Sturm und Drang, geïnspireerd door een stroming in de Duitse literatuur tijdens de Verlichting.

Theater over filmflop Coppola

Emma is niet alleen bezig met de voorstellingen van Blond & Cynisch; momenteel repeteert ze ook voor het theaterstuk One From the Heart.  “Het stuk is gebaseerd op de gelijknamige Hollywoodfilm van regisseur Francis Ford Coppola die compleet geflopt is”, zegt Emma. “Een film die vol met liefdesclichés zit. In de voorstelling, die zich afspeelt op de filmset, deconstrueren we deze clichés die je vaak ziet terugkomen in romantische films. Waarom zien we altijd een hoog zwijmelgehalte?” One From the Heart in regie van Just van Bommel is vanaf eind november te zien op de Toneelacademie Maastricht.

‘Geweldig dat mijn werk is gezien’

Emma was blij en verrast met haar nominatie voor de Piket Kunstprijzen. “Ik vind het best spannend en een hele eer. Te gek dat jonge mensen op deze manier in de spotlight worden gezet.” Dat de actrice ook ten tijde van de coronapandemie opviel bij de jury, vindt zij bijzonder. “Het was geen glorieus jaar waarin ik veel naar buiten kon treden. Geweldig dat mijn werk toch is gezien.” Emma studeerde enkele maanden geleden af aan ArtEZ in Arnhem. Tijdens haar stage zou zij optreden in Erik of het klein insectenboek van HNTjong, maar vanwege de coronamaatregelen werd de première afgeblazen. “Dat was echt een zuur moment. We hadden de montageweek al achter de rug en ik zat helemaal in mijn rollen.” Gelukkig is de voorstelling vanaf december 2022 wel te zien. Emma: “Ik speel verschillende insecten: een hooiwagen, een vuurwants, een doodgravertje, een mot en een activistisch lieveheersbeestje. De kostuums zijn sick: haute couture insecten zijn het.”

Emma weet nog niet precies wat zij met het geldbedrag en de award gaat doen, mocht zij een van de winnaars zijn. “Het ligt voor de hand om het in Blond & Cynisch te steken, maar daar moet ik nog goed over nadenken. Eerst maar eens kijken of ik win.” De andere genomineerden in de categorie Toneel Lars Brinkman en Koen Verheijden, kent ze niet persoonlijk. “Maar het grappige is wel dat ik nu woon in de oude kamer van Koen Verheijden in Amsterdam”, besluit ze lachend.

Hoofdfoto: Hessel Waalewijn 
Foto’s slideshow: Bart Grietens/Moon Saris
Tekst Tanja Verkaik