Terug naar overzicht

Nominaties

Finn Borath & Boris de Klerk

1998, Amsterdam

Biografie

Opleidingen

2018-2022 Performance opleiding, Toneelacademie, Maastricht (Boris)
2017-2021 Performance opleiding, Toneelacademie, Maastricht (Finn)

Voorstellingen

2023 Suffer, Over het IJ festival, Amsterdam (Finn)
2023 Black Box: First Movement, Zaal 3, Den Haag 
2023 Crowdkill, DansBrabant zomersessies, Den Bosch (Boris)
2022 Wo Bist du, Licht?, Zaal 3, Den Haag 
2022 Unheimlich, Likeminds, Oerol/Over het IJ Festival, Terschelling en Amsterdam (Finn)
2022 Cesuur, diverse locaties (Boris)
2021, 2022, 2023, Bolistas, diverse locaties (Boris)

Het begin

Finn: “Op de lagere school hield ik al erg van toneelspelen. Ik zat op de Vrije School en daar was veel ruimte voor. In die tijd wilde ik vooral mensen aan het lachen te maken. Sinds mijn vijftiende is daar de liefde voor technologie en video bijgekomen, waardoor mijn blik werd verbreed van theater naar beeldende kunst. Sindsdien probeer ik tussen deze twee werelden te schommelen.”

Boris: “Ik begon ook op jonge leeftijd met toneel- en muziekles. Op mijn vierde al, maar het was pas rond mijn vijftiende dat ik zelf voorstellingen ging maken en in bands ging spelen met vrienden. Die twee disciplines zijn toen op de performance-opleiding in Maastricht zich meer met elkaar gaan vermengen en sindsdien sta ik steeds met een been in beide werelden.”

De toekomst

“We hopen als duo ons onderzoek naar de theaterzaal als muziekinstrument en als performer door te kunnen ontwikkelen en verder uit te bouwen. We zouden heel graag het onderzoek en het werk als autonoom ding naar de grote zaal verplaatsen, maar het ook eens bijvoorbeeld in een toegepastere context als soundtrack en decor voor bijvoorbeeld een groot ballet of een grote opera ontwikkelen. Ook zijn we nieuwsgierig hoe andere contexten en omgevingen zoals clubruimtes, muziekfestivals en musea ons werk beïnvloeden. We hopen dat het een organisch doorgroeiend, zintuigelijk prikkelend en spectaculair ding blijft, met mogelijkheden om ook internationaal te toeren.”

Wat vinden jullie van de nominatie?

“We voelen ons erg gevleid en dankbaar. Het voelt heel bijzonder om met ons abstracte en experimentele werk voor deze prijs genomineerd te worden. Helemaal omdat het werk voor ons zo nauw met Den Haag verbonden is. Omdat de stad zo’n rijke theater- én geluidskunst-geschiedenis en infrastructuur heeft, komen we er steeds terug om nieuw materiaal en werk te maken, maar voor ons gevoel altijd een beetje verstopt en voor onszelf. Om dan door zo’n nominatie gezien en erkend te worden, is dan wel heel erg bijzonder.”

Agenda

Nieuws

28 februari 2024

Finn Borath en Boris de Klerk (winnaars Toneel 2023): ‘Het is heel prettig om gewoon aan de slag te kunnen’

Lees meer
15 november 2023

Performers Finn en Boris maken muziek met theatertechniek

Lees meer
27 juni 2023

De genomineerden voor de Piket Kunstprijzen 2023 zijn bekend

Lees meer