Terug naar overzicht

18 januari 2020 | Nieuws

Florentijn de Boer heeft bomvolle agenda in 2020

Florentijn de Boer, genomineerde schilderkunst 2019, heeft een jaar vol hoogtepunten achter de rug en haar agenda in 2020 begint ook weer vol te raken. “Ik ga onder andere naar Big Art en Art on Paper“, vertelt Florentijn. Eerste stip op de horizon is de expositie Nature Calls bij Rademakers Gallery in Amsterdam op zondag 19 januari. Daarna volgt ART Rotterdam dat van 6 tot 9 februari plaatsvindt. 

“Ik ben de allerslechtste verkoper die er is”, zegt Florentijn met een lach. ,,Maar ik denk dat liefde voor je werk wordt doorvertaald. Stop alles in je werk!” In haar atelier in het complex Maakhaven in Den Haag is ze vrijwel dagelijks te vinden. ,,Ik woon hier bijna.” Haar carrière gaat als een speer en regelmatig verkoopt schilderijen en kunstboeken. ,,Ik kan van mijn werk leven: dat is een extreme luxe en daar ben ik erg blij mee. Het is niet zo dat ik zorgeloos leef, natuurlijk moet ik ook oppassen met uitgaven.” 

Nieuwste werk voor ART Rotterdam.

Hoogtepunten 2019

De PAN in Amsterdam was een van haar hoogtepunten van het afgelopen jaar. “Daar heb ik mijn beste werken voor gemaakt. Door de snelheid heb ik goeie werken gemaakt”, zegt de Haagse, die wel houdt van een beetje tijdsdruk. ,,Anders denk ik veel te veel over alles na.” Het afgelopen jaar heeft de kunstenaar twee kunstboeken gemaakt. “Dat vond ik echt fantastisch en ik ben van plan om meer boeken te gaan maken.”

Een impressie van haar kunstboeken

Florentijn komt net terug uit Miami waar zij exposeerde op de Pulse Art Fair. “Erg leuk om te zien hoe daar naar kunst wordt gekeken en ik heb veel leuke mensen gesproken op de beurs. Amerika gaf me veel energie.” Als het aan haar ligt wil ze nog meer culturen leren kennen. ,,De Nederlandse cultuur is in mijn ogen een beetje saai. Ik zou graag ergens op de wereld willen snorkelen. Ik wil meer van de onderwaterwereld zien, want dat vond ik erg indrukwekkend in Florida. Daarnaast wil ik graag met textiel werken en naar Mexico.  Daar wil ik kunstenaars opzoeken om te kijken hoe zij werken.”

Piket Kunstprijzen

Jordan Herregraven sleepte de Piket Kunstprijzen in de wacht in de categorie schilderkunst. ,,Ik vind het leuk dat Jordan heeft gewonnen. Dat gun ik hem heel erg. Hij is een goede kunstenaar. Het feit dat ik genomineerd was, gaf me veel energie en zorgde voor positieve aandacht.” 

Van figuratief naar abstract

In een half jaar tijd merkt Florentijn dat haar werk een transformatie heeft ondergaan. “Mijn werk was is nu abstracter en grilliger. Het was organischer, figuratiever en zachter om naar te kijken. Ik denk dat stripboeken daar van invloed op zijn.  Met name het werk Edena van kunstenaar Moebius vindt zij mooi door het surrealisme. “Hij creëert rauw en raadselachtige werelden en zijn kleurgebruik is betoverend.” 

Impressie werk Florentijn

Toekomstdromen

“Ik wil zeefdrukken en schilderen combineren zodat er een gelaagdheid ontstaat in mijn werk.Ook lijkt het me leuk om muurschilderingen te maken. Er is nog zoveel om te doen en te leren”, besluit de kunstenaar. 

Foto: Hessel Waalewijn