Terug naar overzicht

Dans

Heavy Hitters

Biografie

 

Opleidingen

“De Heavy Hitters hebben hun dansscholing gehad binnen de muren van het Haags Hiphop Centrum. Op één enkeling na heeft geen van hen een kunstacademie/dansopleiding gevolgd. Alhoewel er meerdere leraren betrokken zijn geweest bij de dansontwikkeling van de Heavy Hitters is Ton Steenvoorden naast mentor van de groep binnen zijn functie bij het Haags Hiphop Centrum verantwoordelijk voor het faciliteren van dit vruchtbare ecosysteem. Er wordt gewerkt vanuit de hiphop state of mind: “Each one Teach one” de jongste dansers leren van de oudste en vice versa. Zo staan wij meerdere keren per week in de zaal om te leren van elkaar om zo samen te groeien.”

Voorstellingen

2023 Common Enemy, CaDance Festival, Den Haag

Het begin

“De Heavy Hitters zijn in 2014 opgericht in het Haags Hiphop Centrum (H3C) door Ton Steenvoorden. Het gaat om toptalenten die opvielen om hun skills tijdens de breakinglessen bij H3C. Steenvoorden gaf daar al zelf jaren les en zag dat er een hele talentvolle lichting aan zat te komen die meer begeleiding behoefde om zichzelf verder te ontwikkelen. Zo is er gestart met extra trainingsmomenten in de week, masterclasses van internationale toppers uit de breaking scene en werd er actief getraind richting de grotere breaking competities in Nederland en soms daar buiten. Dit had Nederlands Kampioenschappen in verschillende categorieën tot gevolg. Vele jaren later traint de groep nog steeds actief in het H3C en zijn zij uitgegroeid tot een zeer hechte community met één gemeenschappelijke passie die zich uit in verschillende vormen.”

De toekomst

“Wij willen doen wat wij nu doen: alleen meer en beter. In de eerste plaats veel bezig zijn met breaking in zijn puurste vorm: battles dansen en daarmee Den Haag vertegenwoordigen op de (inter)nationale dansvloeren. Elk individu binnen onze groep en community heeft een sterke intrinsieke motivatie om zich te ontwikkelen als danser en zijn/haar eigen authentieke danstaal te verfijnen binnen de kunst van breaking. Ieders persoonlijke doelen verschillen daarin. Daarnaast willen wij als groep blijven experimenteren met de theatrale vorm van dans. dit kunnen hybride vormen zijn zoals in de samenwerking met Lea Ved die als erg positief is ervaren. Maar ook zeker eigen werk is hierin mogelijk. En om hier af te sluiten met twee dromen: Een Haagse B-girl, India Sardjoe, met Olympisch goud! En hoe zou het grote podium van Amare eruit zien met daarop een groep geboren en getogen Haagse B-boys en B-girls? Wij willen hier graag achter komen.”

Wat vind je van de nominatie?

“Het is altijd fijn om erkenning te krijgen voor wat je doet, dus het bericht werd zeer enthousiast ontvangen. In de eerste instantie dachten wij dat het vooral gericht was op het theatrale werk dat wij als groep het afgelopen jaar hebben neergezet. Toen duidelijk werd dat de nominatie het gehele Heavy Hitters-community betrof, voelden wij ons nog iets meer gewaardeerd en gezien omdat wij niet te beoordelen zijn op enkel onze theatrale projecten. Het is tevens een eer om twee keer op rij met de Heavy Hitters voorbij te komen in de nominaties van de Piket Kunstprijzen. Vorig jaar was India genomineerd en dit jaar staan wij aan haar zijde met de rest van de groep.”

Agenda

Nieuws

27 juni 2023

De genomineerden voor de Piket Kunstprijzen 2023 zijn bekend

Lees meer