Terug naar overzicht

31 oktober 2019 | Nieuws

(Oud)-genomineerden maken creaties Here we live and now

Here we live and now is dé plek om kennis te maken met Haags choreografietalent. Met het jaarlijkse dansevent vieren Korzo en Nederlands Dans Theater (NDT) samen het talent dat Den Haag rijk is. Drie dansmakers zijn uitgenodigd een nieuwe, korte voorstelling te maken. Dit jaar zijn dit oud-genomineerde (dans) Zahira Suliman, Antonin Rioche (genomineerde Piket Kunstprijzen 2019) en Wubkje Kuindersma. Here we live and now gaat op 15 november in première en is t/m 23 november te zien in Korzo in Den Haag.

De in Den Haag opgegroeide Zahira Suliman is net  in Australië, maar haar passie voor dans en choreografie is begonnen bij het jongerentraject Crosstown in Korzo. In 2016 studeerde ze af aan Codarts in Rotterdam, werd genomineerd voor de Piket Kunstprijs en inmiddels geeft ze zelf les bij Crosstown. Ook timmert ze aan de weg als maker. Tijdens het afgelopen CaDance festival maakte ze de solo Recall voor het locatieproject 4×4 – My Story. Nu werkt ze met vier dansers aan een stuk waarin de lege ruimte het uitgangspunt is.

Antonin Rioche, geboren in Frankrijk, danste bij toonaangevende choreografen als Sasha Waltz, Olivier Dubois en Sidi Larbi Cherkaoui. De laatste moedigde hem aan om de successolo Oh Boy! te maken voor ex NDT-danser Benjamin Behrends. Vorig jaar maakte hij de stap naar Korzo waar hij zijn talent al liet zien in Here we live and now met The Others. Hij is genomineerd voor de Piket Kunstprijzen in de discipline dans. Dit jaar maakt hij Finally a sign of life over het vinden van moed om donkere momenten en pijn te kunnen omarmen: het wakker worden van lichaam en geest, een viering van het leven en het verlangen om voor altijd te dansen.

Wubje Kuindersma, geboren in Kameroen en opgeleid in Rotterdam, is inmiddels een bekende. Wubkje heeft door heel Europa gedanst en begon in 2009 met het maken van eigen creaties. In 2014 vestigde ze zich in Den Haag en haar talent werd o.a. zichtbaar in de duetten die ze maakte voor Here we live and now waarvoor ze de BNG Bank Dansprijs ontving. Dit jaar nam Dancemagazine Wubkje op in hun Top25 to watch – lijst: een lijst met dansers, choreografen en gezelschappen die op het punt staan om door te breken en van wie Dancemagazine gelooft dat zij de toekomst van de dans vertegenwoordigen. De Volkskrant schreef dit jaar: ‘Wubkje Kuindersma, onthoud die naam’, voor haar creatie bij de Junior Company van Het Nationale Ballet. Inmiddels maakt ze gastchoreografieën bij gezelschappen over de hele wereld. Haar nieuwste duet is geïnspireerd op het idee van de ziel.

 Korzo en Nederlands Dans Theater bundelen krachten

Sinds 2013 bundelen Korzo en Nederlands Dans Theater (NDT) de krachten om aanstormende dansmakers optimaal te begeleiden en een geschikt podium te bieden. Ieder jaar wordt een choreograaf gekozen die zij ondersteunen om een nieuwe productie te maken en daarmee op tournee te gaan. De keuze van NDT en Korzo is in 2020 Antonin Comestaz, die zijn première beleeft tijdens het Holland Dance Festival. Daarnaast organiseren Korzo en NDT ook programma’s waarvoor getalenteerde choreografen worden uitgenodigd korte voorstellingen te maken. Deze worden gebundeld gepresenteerd tijdens Here we live and now en Up & Coming Choreographers. Ter begeleiding van de overgang naar de grote zaal wordt eens in de twee jaar het project Shortcuts XL georganiseerd in het Zuiderstrandtheater.

Foto: Gerrit Schreurs