Terug naar overzicht

21 mei 2020 | Nieuws

Piket Kunstprijzen reikt dit jaar 42.000 euro uit aan jonge kunstenaars

Het bestuur van de Stichting mr F.H. Piket, dat jaarlijks in Den Haag de Piket Kunstprijzen uitreikt, heeft besloten om dit jaar 18.000 euro extra vrij te maken om jonge kunstenaars een duwtje in de rug te geven. In totaal gaat het om een bedrag van 42.000 euro. “Juist in deze moeilijke tijd waarin de kunst- en cultuursector hard wordt getroffen, vinden wij het belangrijk om jonge kunstenaars extra te steunen,” zegt Louise de Blécourt, directeur van de stichting. “Ze hebben het zwaar. Exposities, festivals en theatervoorstellingen zijn massaal gecanceld. Dit is het moment om hun een hart onder de riem te steken.”

De winnaars in elk van de categorieën Schilderkunst, Dans en Toneel zullen ook dit jaar weer de gebruikelijke cheques van 8.000 euro ontvangen. Daarnaast echter krijgen alle negen genomineerden een eenmalige ondersteuningsbijdrage van 2.000 euro. En natuurlijk ontvangen de drie winnaars ook dit jaar weer een award in de vorm van een kunstwerk. De Piket award 2020 wordt ontworpen door oud-genomineerde Suzie van Staaveren.


Suzie van Staaveren neemt dit jaar de Piket award
voor haar rekening.
Foto: Hessel Waalewijn

Nominaties eerder bekend

In voorgaande jaren werden de genomineerden bekend gemaakt tijdens het UIT Festival Den Haag in september. Dit jaar is ervoor gekozen de namen van de gelukkigen al begin juli te onthullen. Dit biedt de mogelijkheid om de genomineerden gedurende een langere periode onder de aandacht te brengen. “Het kennismaken met jong talent is tijdelijk verschoven van fysieke ruimtes als toneel en galeries naar het virtuele platform. Juist in deze tijd is het extra van belang om de Piket-genomineerden binnen dit aanbod zichtbaarheid te geven”, zegt Suzanne Swarts, artistiek directeur van Museum Voorlinden en lid van de vakjury in de categorie Schilderkunst.


Jurylid Suzanne Swarts van de Piket Kunstprijzen. Foto: Hadewych Veys

Winnie Sorgdrager juryvoorzitter 2020

Elk jaar buigt een enthousiaste vakjury zich over de selectie van de genomineerden en de keuze van de winnaars. De juryvoorzitter van 2020 is oud-minister Winnie Sorgdrager die, na haar politieke carrière, van 1999 tot 2006 voorzitter was van de Raad voor Cultuur. “Wij zijn vereerd dat Winnie Sorgdrager dit jaar onze juryvoorzitter wil zijn”, zegt De Blécourt. “Zij is iemand met een groot hart voor de kunsten.” Volgens Sorgdrager bieden prijzen een belangrijke stimulans voor jonge kunstenaars. “En dat geldt eens temeer in deze onzekere tijd. Ondanks alle problemen om het hoofd boven water te houden, moeten zij weten dat ze van groot belang zijn voor de kwaliteit van de samenleving én dat kunst en kunstenaars onmisbaar zijn!”, aldus Sorgdrager.

Prijzen 

De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 uitgereikt aan jonge professionele kunstenaars in de disciplines schilderkunst, dans en toneel, die een binding hebben met Den Haag, omdat zij daar tot ontplooiing zijn gekomen of omdat zij met hun werk een stimulerende bijdrage leveren aan het Haagse culturele klimaat. Naast een geldbedrag en de Piket award, waarvoor elk jaar een andere kunstenaar wordt gevraagd, krijgen de winnaars ook een klankbordgesprek met de vakjury waarin loopbaanadvies en creatieve ondersteuning aan bod komen. Vorig jaar sleepten Jordan Herregraven (Schilderkunst), Sara de Greef (Dans) en Naomi van der Linden (Toneel) de prijzen in de wacht. Tim Terpstra won de Piket Juryprijs.

Bovenste foto: De winnaars van de Piket Kunstprijzen 2019 op een rij. Foto: Hessel Waalewijn