Terug naar overzicht

22 mei 2024 | Nieuws

Piket Kunstprijzen trekt fors meer geld uit voor jonge kunstenaars

Stichting Piket Kunstprijzen trekt vanaf dit jaar structureel meer geld uit om jonge, getalenteerde kunstenaars te ondersteunen. De winnaar van elke discipline (Schilderkunst, Dans en Toneel) ontvangt vanaf nu een geldbedrag van 6.000 euro en een award gemaakt door Joep van Lieshout; ook de overige genomineerden krijgen ieder een bedrag van 3.000 euro. “In totaal gaat het jaarlijks om 36.000 euro aan prijzengeld. Voorheen was dat, met uitzondering van vorig jaar, 24.000 euro. We willen hiermee jonge talenten ondersteunen die aan het begin staan van hun kunstcarrière. Alle genomineerden zien wij als winnaars”, zegt directeur Marie Jeanne de Rooij van de Piket Kunstprijzen.

Voorheen gingen alleen de winnaars in de categorieën Schilderkunst, Dans en Toneel naar huis met een geldbedrag van 8.000 euro. De overige genomineerden kregen een award. Het jubileumjaar 2023 was aanleiding om het concept opnieuw onder de loep te nemen. Voor het eerst ontvingen ook de andere genomineerden 2.000 euro per persoon plus een award. “Daar kregen wij goede reacties op”, zegt De Rooij. “Daarom is besloten om daar 3.000 euro van te maken en 6.000 euro te geven aan de winnaars per categorie. Wij vinden het belangrijk dat jong talent zich kan ontplooien. Bovendien zijn alle genomineerden stuk voor stuk talentvol; ieder op hun eigen manier.”  De Hamer werd ook in het jubileumjaar geïntroduceerd: een vaste award die is ontworpen door Joep van Lieshout. “Een vaste award zorgt voor herkenbaarheid, zodat iedereen uiteindelijk spreekt over de Hamer van de Piket Kunstprijzen”, aldus de directeur.

Directeur Paard nieuwe juryvoorzitter

De jury telt dit jaar ook flink wat nieuwe gezichten. Zo is directeur Majel Blonden van Poppodium Paard aangetrokken als juryvoorzitter voor de komende twee jaar. “De kracht van kunst is niet te onderschatten. Zonder kunst is het leven maar saai”, zegt Blonden. “Het is mooi dat er een prijs is voor jonge makers: dat zij gezien worden. Het is namelijk niet makkelijk om je stem te vinden als je net begint.”

Nog meer nieuwe gezichten

Daarnaast is er een geheel nieuwe vakjury Schilderkunst die bestaat uit kunstenaar Pietertje van Splunter, die twintig jaar lang vooral kunst in de openbare ruimte maakte en nu weer actief is als schilder. Ze richt zich op abstract en kleurrijk werk en werkt vanuit Quartair in Den Haag waar regelmatig jonge kunstenaars exposeren. Ook Johan Gustavsson, mede-directeur van Experimental Art Space 1646 in Den Haag, docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) maakt deel uit van de vakjury Schilderkunst. Hij is daarnaast ook curator van de jaarlijkse tentoonstelling Prospects op Art Rotterdam. De Dans-jury verwelkomt verder Mitchell-lee van Rooij als nieuw jurylid Dans. Hij is marketeer bij Korzo, VSCD Dansprijzen-jurylid en voormalig professioneel danser (o.a. Scapino Ballet). “Een nominatie zorgt voor zichtbaarheid. In het begin van je carrière is het vechten om gezien te worden. Dat vind ik het mooie van deze prijs”, zegt Van Rooij.

Veel nieuwe gezichten in de vakjury dit jaar. V.l.n.r: Ellen Goemans (Toneel), Erik Kaiel (Dans), Pietertje van Splunter (Schilderkunst), Johan Gustavsson (Schilderkunst), Mitchell-lee van Rooij (Dans), John de Weerd (Toneel) en Majel Blonden (juryvoorzitter). Foto: Dana LaMonda