Terug naar overzicht

06 maart 2019 | Nieuws

Thomas, Sacha en Jos pakken uit met Herinneringen aan mijn broer

Herinneringen aan mijn broer van Thomas, Sacha en Jos (oud-genomineerden Piket Kunstprijzen) is van woensdag 6 maart tot vrijdag 8 maart (première) te zien in Zaal 3 in Den Haag. Tot 24 april in de voorstelling te zien in theaters in de rest van het land. Herinneringen aan mijn broer is een toneelbewerking van het boek De Seringenboom van Toon Tellegen over zijn jeugd en de herinneringen aan zijn oudere broer. Jos Nargy is een van de winnaars van de Piket Kunstprijzen in de categorie toneel (2018).

Herinneringen aan mijn broer is een montage van korte verhalen over twee broers die van alles meemaken. Ze rijden op de rug van hun hond Jasper. Ze gooien brandende sneeuwballen. Ze scheuren met een opgevoerde fiets over het kraakverse ijs en varen in het holst van de nacht met een kano de Maas op. Heldendaden die berusten op de waarheid, maar al snel een absurdistische wending krijgen. Als het niet echt gebeurd is, had het wel zo kúnnen gebeuren. Als Toon twaalf jaar oud is kondigt zijn broer aan te zullen vertrekken, om nooit meer terug te keren. Een gebeurtenis die diepe indruk op hem maakt en een leegte achterlaat die hij nooit meer heeft kunnen vullen. Want is zijn broer vertrokken? Of heeft hij hem in zijn gedachten onsterfelijk gemaakt? Herinneringen aan mijn broer is een voorstelling over het hebben, houden en afscheid nemen van een grootste voorbeeld.

Poëzie, tragiek en humor

 

Met de teksten van Toon Tellegen als basis, heeft Thomas, Sacha en Jos een hele eigen en eigenzinnige speelstijl ontwikkeld. Met de vertelling als vertrekpunt, schakelen zij continu tussen verteller, het spelen van een personage en het ter plekke vormgeven van het toneelbeeld, met allerhande objecten en decorstukken. Op deze manier laveren zij continue op een speelse manier tussen de poëzie, de tragiek en de humor van Tellegen’s teksten. Herinneringen aan mijn broer is een verhaal dat wordt verteld vanuit een ‘ik’ persoon, Toon. Alle drie de acteurs spelen afwisselend de hoofdpersoon en alle andere personages.

 

Samenwerking met Toon Tellegen

 

De samenwerking tussen Toon Tellegen en Thomas, Sacha en Jos begon in 2013, toen Jos (Nargy) aan Tellegen vroeg of hij van zijn boek Mijn Vader een voorstelling mocht maken. Het was door deze voorstelling, die goed werd ontvangen door pers, publiek en Tellegen zelf, dat het theatergezelschap ontstond. In 2014 maakten zij opnieuw een voorstelling met werk van Tellegen als basis: De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne. Een jaar later vroegen zij Tellegen iets voor hen te schrijven. Daar reageerde hij meteen positief op en zo ontstond de voorstelling Een vorig leven, over de eerste twaalf levensjaren van de schrijver. Een vorig leven werd later als novelle gebundeld en uitgebracht door uitgeverij Querido. Herinneringen aan mijn broer is een voorstelling gebaseerd op Tellegens nieuwste boek De Seringenboom. Dit keer was het de schrijver die het drietal vroeg zijn boek naar het theater te brengen en zo wordt een vervolg gegeven aan deze bijzondere en unieke samenwerking.

 

Thomas, Sacha en Jos

 

Thomas, Sacha en Jos is het collectief van Thomas Ouwerkerk (1988), Sacha Muller (1983) en Jos Nargy (1988), die alle drie studeerden aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de kunsten Utrecht. Het collectief is vier jaar geleden gestart als een gelegenheidstrio bij Theater aan het Spui in Den Haag. Naast de voorstellingen die zij uitbrengen met Thomas, Sacha en Jos, zijn zij regelmatig als acteur of maker te zien bij andere gezelschappen of brengen zij eigen werk uit.

Foto’s: Kamerich en Budwilowitz