Terug naar overzicht

04 juli 2022 | Nieuws

Trojan Wars wint Zilveren Krekel

De VSCD Jeugdtheaterjury maakte op vrijdag 1 juli de winnaars van de Zilveren Krekels bekend; de prijzen voor de meest indrukwekkende producties en prestaties in het jeugdtheater. Trojan Wars met ‘Piketters’ Vanja Rukavina, Bram Suijker en Tessa Jonge Poerink viel in de prijzen. Uit alle winnaars van de Zilveren Krekels worden twee Gouden Krekels gekozen, die op 11 september worden  bekendgemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater.

Categorie meest indrukwekkende productie

Birds | DOX (12+)
De vogels buiten zijn voor hem de vrijheid, hierbinnen kan de jongen geen kant op. Birds opent voor ons de deur naar zijn binnenwereld, letterlijk en figuurlijk. Zijn verdriet, woede en wanhoop worden weliswaar sierlijk gespiegeld in de bewegingen van de dansers, maar Birds is vooral rauw en recht voor je raap.

BullyBully | MAAS theater en dans (3+)
Prominente protserigheid voor peuters verklaard. De twee baasjes in BullyBully zijn elk in hun roze of groene universum de koning te rijk, maar het blijkt eenzaam en lelijk aan de top. BullyBully is een hartverwarmend pleidooi voor liefde en vriendschap, geschikt voor alle leeftijden.

De Baron van Münchhausen | Theater Sonnevanck & DIEHELEDING (7+)
Een fascinerende battle tussen waarheid en leugen, tussen wat echt is en fake, aanstekelijk actueel theater over de kracht van fantasie, in stuwende rapteksten.

Hold Your Horses | De Dansers (14+)
De unieke combinatie van de virtuoze bewegingspatronen met de meanderende melodieën van Guy Corneille maken van Hold Your Horses iets moois en ongrijpbaars. De voorstelling beweegt van klein vingerspel naar grootse gebaren en terug en nergens verliezen we onderweg de aandacht.

Trojan Wars | HNTjong/Het Nationale Theater (14+)
Grootse theaterprestatie waarin we al bingewatchend het vieze feest van een oorlog ingetrokken worden, met jeugdige onschuld als eerste slachtoffer.

Categorie: meest indrukwekkende prestatie

Jelle Hoekstra voor zijn spel in Het Mysterie van Grote Mensen | Dakzonderhuis & STIP (6+)
Jelle Hoekstra is de spil in zijn eigen universum. Hij smeedt met ons een mooi theatraal bondje tegen vervelende en karikaturale volwassenheid.

Marlyn Coetsier voor haar spel en decorgebruik in De Stille Kletsmajoor | TG Winterberg (3+)
Het is bijna te veel wat Marlyn Coetsier ons voorschotelt. Laag op laag bouwt ze haar verhaal op, verzorgd en zorgvuldig, soepel schakelend tussen personages en publiek. Altijd soeverein meester van de situatie.

Perry Gits voor zijn multidisciplinaire optreden in PERRY | Tafel van Vijf (15+)
Perry Gits is fantastisch in het fluïde universum dat hij met zijn personage en entourage creeërt. Hij transformeert, intrigeert en fascineert.

De VSCD Jeugdtheaterjury 2022 bestaat uit:
Katinka Enkhuizen (voorzitter), programmeur Theater Rotterdam, Alex Mooren, programmeur Goudse Schouwburg , Marjet van Os, directeur Theater Cascade, Daan Valkhof, jeugdtheaterprogrammeur Het Nationale Theater, Urmie Plein, actrice, Hans Smit, journalist, Fiona Kelatow, theatermaker en docent

Trojan Wars is van 6 tot en met 10 juli te zien bij Het Nationale Theater. Bram Suijker werd ook genomineerd voor de Louis d’Or, de rijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol.

Foto: Bas de Brouwer