Terug naar overzicht

25 november 2015 | Nieuws

Winnaars Piket Kunstprijzen 2015: Lennart Lahuis, Sarah Murphy en Nik van den Berg

Tijdens een feestelijke uitreiking in Theater Diligentia is vanavond de tweede lichting winnaars van de Piket Kunstprijzen bekroond. De presentatie was in handen van juryvoorzitter Rinus Sprong en choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schaijk, die de jonge winnaars in het zonnetje zetten. Elke winnaar ontving uit handen van de vakjury een cheque t.w.v. 8000 euro en een sculptuur van kunstenaar Pepijn van den Nieuwendijk.

Dit zijn de winnaars van 2015:

Schilderkunst: Lennart Lahuis (Hengelo, 1986)
De vakjury schilderkunst roemt de “inventieve wijze” waarop Lennart Lahuis “het concept zichtbaarheid aan de orde stelt”. Door te spelen met de hoeveelheid informatie die hij prijsgeeft, vergt Lahuis’ werk inspanning van de toeschouwer. “Daardoor communiceert Lahuis des te krachtiger”, aldus de jury.

Bekijk het profielfilmpje van Lennart Lahuis:

Dans: Sarah Murphy (Nova Scotia, Canada, 1988)
In de Canadese Sarah Murphy ziet de vakjury dans een getalenteerde danser en harde werker: “Murphy gebruikt elke vezel in haar lichaam en slaagt er moeiteloos in je te betoveren.” Ze “intrigreert” door haar expressiviteit en het vermogen haar emoties “met zoveel mogelijk detail uit te drukken”, aldus de jury.

Bekijk het profielfilmpje van Sarah Murphy:

Toneel: Nik van den Berg (‘s Gravenzande, 1987)
De jury noemt Nik van den Berg “een enorm talent” dat “niet voor niets” vorig jaar al genomineerd was. Hij weet het publiek te verleiden met zijn extravagante theaterpersoonlijkheid. “Van den Berg maakt scherpe schakelingen en weet het podium volledig naar eigen hand te zetten”, aldus de jury.

Bekijk het profielfilmpje van Nik van den Berg:

Bekijk alle genomineerden van 2015.

Winnaar Piket Juryprijs: Jan Schouten (1953)
Deze begeleidend pianist is volgens de jury een “levende legende, een bijzonder musicus en een instituut, maar bovenal een alledaagse held”. Al ruim 40 jaar bezorgt hij dansers van het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Dans Theater dag in, dag uit plezier in hun lessen. “Zijn kracht schuilt in het elke dag opnieuw met volle overtuiging, enthousiasme en liefde voor de dans te blijven spelen”, aldus de jury.

Download de juryrapporten op de perspagina

De naamgever: Frederik Hendrik Piket
Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van vooral dans, toneel en schilderkunst. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie jonge, veelbelovende kunstenaars onder de 30 jaar wil stimuleren met een prijs.