Terug naar overzicht

17 november 2023 | Nieuws

Acteur David Westera: ‘Acteren is professioneel gek doen’

Acteur en theatermaker David Westra is dit jaar een van de genomineerden in de categorie Toneel van de Piket Kunstprijzen. De agenda van de 27-jarige is afgeladen. David maakt onderdeel uit van maar liefst twee collectieven: collectief Schwung, Kollektief op Kracht en is oprichter van Antiklimax samen met Koen van Seuren. “Tussendoor hop ik van project naar project. Zo speel ik ook nog mee als acteur in andere projecten, zoals Vinnie van theatergezelschap Peergroup”, vertelt David.

In coronatijd besloten David en Koen om genootschap Antiklimax op te richten en zelf voorstellingen te schrijven waarin zij konden spelen. “Ook ontstond in die tijd Kollektief op Kracht omdat de lockdown maar voortduurde.” Beide coronaproducten werden een succes. Zo maakt Kollektief op Kracht nu vast onderdeel uit van rondreizend theaterfestival De Parade en wordt ondersteund door het Cultuurfonds. “Dom geluk en op het juiste moment op de juiste plaats zijn”, zegt David nuchter. “Ik ben wel heel blij dat ik mijn inkomsten uit het theater kan halen.” Hij staat graag zelf op het podium als acteur, maar schrijft ook complete voorstellingen. “Dat vind ik een leuke mix en ik hoop dat te kunnen blijven doen”, zegt David. “Omdat er in coronatijd weinig werk was, heb ik op alles ‘ja’ gezegd. Nu heeft dat als effect dat de agenda bomvol zit. Soms moet ik vanuit de trein snel door van de ene voorstelling naar de andere.”

Theater op hooizolder

Zo schittert de acteur nu in de schoolvoorstelling Vinnie die vanuit een boerderij in het Drentse Echten wordt opgevoerd. Vinnie is losjes gebaseerd op het turbulente leven van Vincent van Gogh en speelt in het Van Gogh Jaar. “Het gaat om een monoloog van een creatieve jongen die pas echt opbloeit op de boerderij. De voorstelling wordt gespeeld op een hooizolder. Op de achtergrond hoor je de koeien loeien.” In 2021 rondde David de Performance Opleiding aan de Toneelschool in Maastricht af. “Achteraf ben ik blij dat ik voor deze opleiding ben geselecteerd vanwege de vrijheid. De nadruk ligt minder op acteertechniek, maar je hebt daar wel de mogelijkheid om producties vanaf nul te maken.” De acteur kent Finn Borath en Boris de Klerk, die ook zijn genomineerd in dezelfde categorie, goed. “Ik heb met Finn samengewoond in hetzelfde studentenhuis. Ik vind het geweldig wat zij samen maken. Bij hun voorstellingen heb ik geen last van beroepsdeformatie. Dan denk ik niet aan zaken als ‘wat vind ik van de tekst of het spel’. Ik kan echt als een kind verwonderd kijken naar wat zij maken. Zij komen uit dezelfde bron, de Performance-opleiding, maar maken compleet ander werk dan ik.”

Humor als smeermiddel

Voor David is acteren ‘professioneel gek doen’. “Je hoeft je nergens voor te schamen op het podium. Het construct theater is ergens ook best gek: een groep mensen gaat kijken naar wat een ander groepje mensen bedacht heeft.” Dat de jury hem omschrijft als iemand die onbedoeld komisch is, vindt hij leuk. “Toen ik begon, hoorde ik juist vaak dat ik te veel mijn best deed om komisch te zijn. Ik probeerde daarom om minder grappig te zijn en blijkbaar ben ik dat onbewust toch nog. Ik vind humor overigens een belangrijk smeermiddel in het theater.”

Verlangen naar de wildernis

Met Antiklimax werkt hij nu aan de voorstelling As The World Hurts. “Het eerste deel van een drieluik. Het gaat over het verlangen naar de wildernis. We bouwen een bos na in de theaterzaal en doen alsof we een locatievoorstelling spelen. Ik speel iemand die helemaal bezeten raakt van de natuur”, legt David uit. Het gaat om een theatrale versie geïnspireerd van de beroemde film Into The Wild. Ook oud-genomineerde Emma Vermeulen speelt mee in de voorstelling die door Koen en David wordt geschreven. As The World Hurts is vanaf volgend voorjaar te zien in de theaters. “Ook staan we volgend jaar weer op De Parade met Kollektief op Kracht. Ik heb geen idee in welke voorstelling ik bij de jury ben opgevallen, maar ik kende jurylid en programmeur John de Weerd al wel. Hij reageerde eerder op een oproep die ik deed op social media over hoe je er nou als beginnend theatermaker voor zorgt dat je voorstelling wordt geprogrammeerd. Hij was de enige programmeur die een reactie gaf en nuttige tips.” David vindt het geweldig dat hij is genomineerd voor de Piket Kunstprijzen. “Ik heb nog geen idee wat ik ga doen met het prijzengeld als ik win. Een ding is zeker: ik ga het niet zomaar aan iets uitgeven.”

Foto: Hessel Waalewijn