Terug naar overzicht

14 januari 2017 | Nieuws

Activiteiten winnaars en genomineerden 2016

De Piket Kunstprijzen deelt niet alleen prijzen uit, maar houdt hun winnaars en genomineerden ook graag nauwlettend in de gaten. Zo weten we wat voor mooie dingen zij nog op stapel hebben staan. Dit is wat de lichting van 2016 heeft gedaan en nog voor ons in petto heeft.

Schilderkunst

Debbie Young (winnaar schilderkunst) was dan misschien wel verbaasd dat ze de categorie schilderkunst won, met haar eerste solo-expositie in galerie Vonkel liet ze direct zien waarom ze de Piket Kunstprijs voor schilderkunst dubbel en dwars verdient. Het komend jaar zal ze zich onder meer richten op het uitbouwen van haar kunst met het uitwisselingsproject Sid Young, tussen kunstenaars in Den Haag en haar thuisstad Glasgow.

Tobias Lengkeek (genomineerde schilderkunst) heeft een vol 2016 achter de rug met talloze exposities. Zo stond hij in oktober op de Komask Masters Salon in Antwerpen, had hij twee keer een expositie bij galerie Maurits van de Laar in Den Haag en mocht hij ook nog aanschuiven bij de This Art Fair in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Tot en met 21 januari is werk van hem te zien in Almere Haven.

Joyce Zwerver (genomineerde schilderkunst) exposeerde het afgelopen jaar op de Papier Biënale in Museum Rijswijk. Dit jaar is werk van Joyce vanaf 11 maart t/m 27 mei te zien in het Kunsttorentje in Almelo.

Dans

Alice Godfrey (winnaar dans) was het afgelopen seizoen al veelvuldig in producties van het Nederlands Dans Theater te zien, komend jaar is dat niet minder het geval. Zo gaat de voorstelling Smoke and Mirrors in première op 30 maart, waarin ze danst. Het afgelopen jaar kijken we ook terug op een mooi interview bij het radioprogramma Kunstlicht van lokale omroep Den Haag FM, waar ze vertelde wat de nominatie van de Piket Kunstprijzen voor haar betekende.

Bekijk een filmpje van het NDT waarin Alice over haar ervaringen vertelt:

Zahira Suliman (genomineerde dans) danste het afgelopen jaar van het Maaspodium in Rotterdam afgelopen oktober naar het jubileum van Theater De Verbeelding in Purmerend naar een korte tournee van Korzos Crosstown in Amersfoort. Als klap op de vuurpijl danste ze ook nog met Crosstown in de Rotterdamse Schouwburg.

Jeffry Verschoor Sowa (Kid Colombia) (genomineerde dans) breakdancete zich überhaupt al een slag in de rondte, hij had één doel in 2016: meedoen aan de finale van één van ’s werelds grootste en belangrijkste breakdancewedstrijden: de Red Bull BC One finale in Japan. Ondanks dat hij in de eerste ronde battles werd uitgeschakeld, verdedigde hij zijn Hollandse roots met verve en mag hij zich wel scharen tot één van de 16 beste breakdancers ter wereld. Bekijk zijn battle hier terug:

Toneel

Kaatje Kooij (winnaar toneel) was afgelopen jaar overal te zien. Zo speelde ze de voorstellingen ‘In Mijn Hoofd Ben Ik Een Dun Meisje’ en ‘Het Verhaal van Hester’ met NTjong in Theater aan het Spui in Den Haag, maar stond ze ook op de planken met theatercollectief Moeremans & Sons in de Rotterdamse Schouwburg met de voorstelling ‘Shoot The Messenger’ en ‘Kill Your Character’. Ze sloot het jaar af met ‘Imagine The Silence’ met het Ostadetheater in Amsterdam…en natuurlijk het winnen van de Piket Kunstprijs voor toneel.

Bram Suijker (genomineerde toneel) speelde een werkelijk hilarische voorstelling van het verkorte werk van Shakespeare het afgelopen jaar. Ook won hij met zijn bijdrage aan de korte film ‘Giraffe’ op het 48HR Film Project in Leeuwarden het beeldje voor ‘beste acteur’. Dit jaar speelt hij onder meer in ‘Lord of the Flies’, vanaf 9 maart, van het Nationale Toneel.

Beaudil Elzenga (genomineerde toneel) was ook een bezige bij het afgelopen jaar. Zo speelde ze al mee met theaterlabel Dégradé in het stuk ‘Polonium 210’. Met Toneelgroep De Appel ontfermde ze zich krachtig over de rol van Ophelia voor een waardig uiteinde van De Appels laatste stuk, Hamlet. Ook richtte ze zich op film, in een crowdfundingsproject CineCrowd voor haar hoofdrol in de korte film ‘Aimee’ van regisseur Daan Groot.

Bekijk de agenda voor meer over de genomineerden en winnaars