Terug naar overzicht

10 juli 2020 | Nieuws

Dit zijn de genomineerden voor de Piket Kunstprijzen 2020

De negen genomineerden voor de Piket Kunstprijzen, de prijs voor veelbelovende jonge, professionele kunstenaars op het gebied van schilderkunst, dans en toneel, zijn bekend. Lorena van Bunningen, Ciro Duclos, Afra Eisma (Schilderkunst), Boston Gallacher, Lukas Karvelis, Hester Seelen (Dans) en Tessa Jonge Poerink, Shah Tabibi en Billy de Walle (Toneel) hebben een nominatie in de wacht gesleept. In november worden de winnaars bekendgemaakt. “Mijn eerste reactie was keihard gillen”, zegt actrice Tessa Jonge Poerink.


“Mijn huisgenoot dacht dat er brand uitgebroken was”, zegt Jonge Poerink over haar nominatie. “Gelukkig bleek het alleen maar goed nieuws. Ik ben onwijs blij en trots. Het is altijd fijn om te horen dat je iets goed hebt gedaan. En zeker in deze zware crisistijd kon ik wel wat goed nieuws gebruiken”, zegt de actrice die onder meer bekend is van In mijn hoofd ben ik een dun meisje.  ,,In deze coronatijd is het voor kunstenaars en zeker voor jonge kunstenaars heel moeilijk om zichtbaar te zijn”, zegt juryvoorzitter Winnie Sorgdrager. Daarom is er dit jaar een ondersteuningsbijdrage voor de genomineerden van 2.000 euro bepaald door de stichting om ze toch een beetje door deze tijd heen te helpen. Dat is belangrijk voor onze samenleving. Kunst is inspirerend, kunst kan troost bieden en zeker in moeilijke tijden moeten we dat niet vergeten.” Daarom heeft het stichtingsbestuur dit jaar 18.000 euro extra uitgetrokken. In totaal gaat het om een bedrag van 42.000 euro. 
Boston Gallacher, die als danser verbonden is aan NDT 1, werd in 2018 ook genomineerd. “Deze nominatie is net zo’n verrassing als de eerste”, zegt de Schotse Gallacher. Schilderkunst-genomineerde Afra Eisma vindt de nominatie ‘fantastisch’. “Ik was echt heel blij verrast.” 

De jury van dit jaar bestaat uit v.l.n.r: John de Weerd, Antoinette Jelgersma, Joncquil de Vries, Winnie Sorgdrager, Suzanne Swarts en Stacz Wilhelm. Foto: Hessel Waalewijn

De jury
Een vakjury selecteert de genomineerden en winnaars per discipline en kijkt welke jonge talenten eruit springen. Dit jaar bestaat de jury uit voorzitter Winnie Sorgdrager (oud-minister, voormalig voorzitter Raad voor Cultuur), Suzanne Swarts (directeur Museum Voorlinden), beeldend kunstenaar Joncquil de Vries, Stacz Wilhelm (voormalig artistiek leider productiehuis Korzo), Isabelle Chaffaud (MEYER-CHAFFAUD), John de Weerd (programmeur Zaal 3 en de Parade) en Antoinette Jelgersma (actrice Het Nationale Theater). Bekijk hier de juryfilmpjes van Schilderkunst, Dans en Toneel

Bekendmaking winnaars en expositie
In november worden de drie winnaars per discipline bekendgemaakt. Zij ontvangen een geldbedrag van 8.000 euro en een award, die dit jaar wordt gemaakt door oud-genomineerde Suzie van Staaveren. Van 10 juli tot 31 augustus is er op de tweede verdieping van de Centrale Bibliotheek aan het Spui in Den Haag een kleine presentatie over de Piket Kunstprijzen te bewonderen mét filmpjes over de prijzen en de genomineerden. 

Over de Piket Kunstprijzen
De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 uitgereikt aan jonge professionele kunstenaar die een binding hebben met Den Haag, omdat zij daar tot ontplooiing zijn gekomen of omdat zij met hun werk een stimulerende bijdrage leveren aan het Haagse culturele klimaat. Naamgever Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van kunst en cultuur. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie veelbelovende kunstenaars onder de 30 jaar wil stimuleren met een prijs. 

Hoofdfoto: Tessa Jonge Poerink is een van de genomineerden in de categorie Toneel dit jaar. Foto Hessel Waalewijn