Terug naar overzicht

23 november 2021 | Nieuws

Dit zijn de winnaars van de Piket Kunstprijzen 2021

De namen van de winnaars van de Piket Kunstprijzen 2021 zijn bekend. Narges Mohammadi (Schilderkunst), Katarina Van den Wouwer (Dans) en Koen Verheijden (Toneel) zijn de gelukkigen. Zij ontvangen een geldbedrag van 8.000 euro en een kunstwerk dat werd ontworpen en gemaakt door kunstenaar Yke Prins. De Piket Kunstprijzen worden ieder jaar uitgereikt aan veelbelovende jonge, professionele kunstenaars op het gebied van schilderkunst, dans en toneel.

Narges Mohammadi (Schilderkunst)

Oordeel vakjury: “Narges Mohammadi kwam als zevenjarig meisje uit Afghanistan naar Nederland. Haar persoonlijke ervaringen spelen vanzelfsprekend een rol in haar werk, maar wat ze creëert is universeler dan ‘Afghanistan’ en overstijgt de actuele discussie. Alles aan Narges ademt een grote gedrevenheid om te scheppen en alles wat zij maakt is even doordacht. Haar werk toont kwaliteit en potentie.”

Katarina Van den Wouwer (Dans)

Oordeel vakjury: “Katarina Van den Wouwer maakte grote indruk als lid van het Nederlands Danstheater, maar de prijs heeft betrekking op wat daarna kwam: de stappen die ze zette om haar hart te volgen en te zoeken naar nieuwe wegen om het haar gegeven talent verder te ontwikkelen. Haar eigen virtuositeit overstijgend, begeeft Katarina zich van ‘dans als podiumkunst’ naar ‘dans als act of living’.”

Koen Verheijden (Toneel)

Oordeel vakjury: “Koen Verheijden is schrijver, regisseur en initiatiefnemer – een duizendpoot. Hij viel op met zijn drieluik-in-wording Nina Bobo, waarin hij zijn eigen Indische achtergrond onderzoekt. De eenvoudige theatrale middelen en sobere regiestijl die hij hiervoor gebruikt, blijken uiterst effectief en de intelligente afwisselingen en slimme regievondsten zijn opmerkelijk voor iemand van Koens leeftijd.”

Overige genomineerden

Naast de winnaars werden dit jaar ook Sam Hersbach en Isa van Lier genomineerd in de categorie Schilderkunst, Poernima Gobardhan en Goda Žukauskaitė in de categorie Dans en Lars Brinkman en Emma Vermeulen in de categorie Toneel. Alle genomineerden ontvingen een bijdrage van 2.000 euro als steuntje in de rug vanwege de coronamaatregelen. 

De jury

De vakjury, die beziet welke jonge talenten eruit springen per discipline, bestaat uit dit jaar uit voorzitter Winnie Sorgdrager (oud-minister, voormalig voorzitter Raad voor Cultuur), Martine Gosselink (Mauritshuis), beeldend kunstenaar Joncquil de Vries, Stacz Wilhelm (artistiek adviseur Nederlandse Dansdagen), Isabelle Chaffaud (MEYER-CHAFFAUD), John de Weerd (programmeur Zaal 3 en de Parade) en Antoinette Jelgersma (actrice Het Nationale Theater). 

Over de Piket Kunstprijzen

De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 uitgereikt aan jonge kunstenaars die een binding hebben met Den Haag, omdat zij daar tot ontplooiing zijn gekomen of omdat zij met hun werk een stimulerende bijdrage leveren aan het Haagse culturele klimaat. Naamgever Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van kunst en cultuur. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie veelbelovende, professionele kunstenaars onder de 30 jaar wil stimuleren met een prijs. 

Dit zijn de winnaars van de Piket Kunstprijzen van dit jaar. Vooraan: Katarina Van den Wouwer, Koen Verheiden en Narges Mohammadi omringd door het bestuur en de vakjury. Foto Janneke van Beek