Terug naar overzicht

Nominaties

Ensemble Nieuwe Theaterwerkers (ENT)

2022, Amsterdam

Biografie

Opleidingen

2023 Dramaturgie, Universiteit van Amsterdam (Rinke Brans)
2023 Muziektheater ArtEZ, Arnhem (Sam Schwarz
2021 Toneelschool ArtEZ,Arnhem  (Esther Ymkje van Steenis)
2023 Writing for Performance, HKU, Utrecht (Sebbe Poll)
2024 Regie Toneelacademie, Maastricht (Solar Vlaar)
2020 Docent Theater ArtEZ, Arnhem (Bregt van Deursen)

Voorstellingen

2024 Jaarlijks congres, ArtEZ, Arnhem
2024 ENTER (afstudeerfestival), Het Nationale Theater, Den Haag
2023 Talk de Generatieclash, Nederlands Theaterfestival (NTF), Amsterdam
2023 10 jaar Zaal 3, Zaal 3, Den Haag

Het begin

Ensemble Nieuwe Theaterwerkers (ENT) bestaat uit de actieve organisatoren Anne Reitsma, Rinke Brans (bestuur), Emma van den Elshout, Esther van der Wel, Annebelle Hinam, Folashade Ilemobade, Ilse Schutter, Ties Jansen, Evelien Kanters, Ezra Koppejan, Hanneke van der Paardt, Tamar Lagas, Anne Meffert, Lou Mertens, Sebbe Poll (bestuur), Sam Schwarz (bestuur), Stephanie Stumpel, Edo Stolk, Just van Bommel, Esther Ymkje van Steenis (bestuur), Andrea Vermeer, Solar Vlaar (bestuur), Kathlyn Wuyts, Anna Huizing, Belle Lammers, Iris Rodenburg, Bregt van Deursen (bestuur), Zoë Lodewijks, Isa van der Haar, Minne Thomas, Florien Scholten, Jip Roemaat, Elise de Leede. In totaal zijn er 370 leden van ENT. 

“ENT is ontstaan vanuit de behoefte om een breder gesprek tussen álle studerenden en recent afgestudeerde theaterwerkers te organiseren. Het is ontstaan uit het activisme van vier nieuwe theaterwerkers (Bregt, Hanneke, Erasmus en Sam) die zich binnen platform Aanvang! bezighielden met de nieuwe generatie. We merkten dat op alle scholen mensen gesprekken hebben over dezelfde onderwerpen en zich over dezelfde dingen zorgen maken, maar dat het collectieve gesprek ontbrak. Zodra je afstudeert, voel je hoe hard je elkaar nodig hebt. Er zijn zoveel mensen die dan in dezelfde fase zitten en aan wie je iets kan hebben. Vooral omdat er binnen theaterwerkers nog zoveel verschillende expertise zit, kan het veel opleveren om met anderen te spreken vanuit een ander perspectief. Door de krachten te bundelen, kan actief invloed worden uitgeoefend op het culturele veld en daar zelf vorm aan geven. Het afstudeerfestival ENTER is daar een goed voorbeeld van.”

De toekomst

“Wij hopen dat ENT zich de komende jaren manifesteert als een belangrijke plek waar nieuwe theaterwerkers elkaar en het veld kunnen ontmoeten, waar kennis en ervaringen gedeeld kunnen worden en waar belangrijke thema’s kunnen worden aangekaart. Dat het vanzelfsprekend is dat je lid wordt van ENT als je begint aan een theateropleiding in Nederland of België. Dat de talks, het jaarlijkse Congres en het afstudeerfestival ENTER, allemaal evenementen zijn waar nieuwe theaterwerkers (en de rest van het theaterveld) elk jaar weer met enthousiasme naar uitkijken. Dat we een duurzame structuur weten te creëren waarin  constant doorstroming in is zodat steeds weer nieuwe talenten zich bezighouden met de werkzaamheden van ENT. Daarnaast hopen wij dat ENT gedragen wordt door de opleidingen en theaterorganisaties uit het veld.”

Wat vinden jullie van de nominatie?

“We zijn als ENT heel vereerd met de nominatie. Het doet veel voor ons om gezien te worden en dat ons werk als impactvol ervaren wordt. Met name omdat de organisatie volledig draait op vrijwillige inzet van het team is het fijn een waardering te ontvangen in de vorm van deze nominatie. Daarnaast hopen we dat het onze zichtbaarheid vergroot onder potentiële nieuwe leden, zodat ENT op een duurzame manier kan voortbestaan.”

Agenda

2023

25 — 26 mei 2024, Artez, Arnhem

Congres ENT

2023

6 — 8 november 2023, Zaal 3, Den Haag

Zaal 3 x ENT: De composthoop

Nieuws

27 juni 2023

De genomineerden voor de Piket Kunstprijzen 2023 zijn bekend

Lees meer