Terug naar overzicht

10 januari 2017 | Nieuws

Activiteiten winnaars en genomineerden 2015

De Piket Kunstprijzen deelt niet alleen prijzen uit, maar houdt hun winnaars en genomineerden ook graag nauwlettend in de gaten. Zo weten we wat voor mooie dingen zij nog op stapel hebben staan. Dit is wat de lichting van 2015 heeft gedaan en nog voor ons in petto heeft.

Schilderkunst

Lennart Lahuis (winnaar schilderkunst) reist met al zijn exposities de wereld af. Zo had hij een expositie in Sydney en op de Art Fair in Londen. Komend voorjaar begint hij aan een residentie bij het Europese keramische centrum (EKWC) en de Sculpture Studios in het Schotse Glasgow die tot november 2017 zal duren.

Romy Muijrers
Romy Muijers (genomineerde schilderkunst) is opgevallen het afgelopen jaar, want ze ontving niets minder dan een werkbijdrage van het Mondriaanfonds. Ook was ze te zien op Amsterdam Drawing en te gast bij Radio 4 in het programma Opium.

Jonas Raps (genomineerde schilderkunst) exposeerde onder meer op Art The Hague dit jaar, en zijn werk werd gebruikt in een mode-fotoshoot.

Dans

Sarah Murphy (winnaar dans) heeft een geweldig jaar achter de rug. Zo werd ze genomineerd voor een Zwaan, één van de belangrijkste dansprijzen in Nederland. Ook won ze de solo performance-prijs van het International Solo Dance Theatre in Stuttgart 2016.
Het afgelopen gaf ze veel optredens en workshops in het buitenland, onder meer in Rusland en op het Mediterraneo Dansfestival in Italië. Ze werd ingehuurd als solo-danser om mee te doen aan een grote installatie, La Mode, van de beroemde Japans-Nederlandse pianiste Tomoko Mukaiyama voor de opening van het Nationale Theater van Taichung in Taiwan. Met choreograaf Joeri Dubbe maakt ze nieuw werk voor het Korzo theater voor volgend jaar en reisde ze ook af naar Duitsland en Italië.

Youri Jongenelen (genomineerde dans) danste als De Dutch Don’t Dance Division-danser afgelopen maand in het DDDDD-kerstballet Alice in WinterWonderland in het Zuiderstrandtheater. Afgelopen seizoen was hij ook te zien in het poëtische Ballet Blanc en Grenzeloos! dat langs scholen trekt.

Jillis Roshanali (genomineerde dans) was in 2015 nog genomineerd, in 2016 was hij al in New York om zijn danscarrière naar een hoger plan te tillen dankzij zijn succesvolle crowdfundactie. Lees ook het interview dat website Seven Days met hem hield over zijn grote oversteek voor de dans.

Toneel

Nik van den Berg (genomineerde 2014, winnaar 2015 toneel) ging na het winnen van de Piket Kunstprijs voor toneel eerst eens buurten in het buitenland, toen hij terugkwam was daar een nieuwe band genaamd NIKO, met een evenzo spiksplinternieuw album. Hij trad ook maar meteen op het gewaardeerde Haagse muziek- en literatuurfestival Crossing Border op. Beluister zijn nieuwe album hier.

Thomas, Sasha en Jos (genomineerde toneel) lieten en laten nog steeds zien dat de nominatie dubbel en dwars verdiend was. Diverse solo-optredens zijn de revue al gepasseerd: o.a. een solo-optreden van Jos op de Parade en op de UIT Nach van het Haags UIT Festival, maar ook een heuse kindervoorstelling genaamd ‘Wat ouders doen als kinderen er niet bij zijn’. Een speciaal gezamenlijk optreden met Sinterklaas in Theater aan het Spui in december rondde het jaar mooi af. En er staat nog meer op de planken!

Casper Vandeputte (genomineerde toneel) werd het afgelopen jaar aangesteld als vaste gastregisseur van Theater Utrecht.

Bekijk de agenda voor meer over de genomineerden en winnaars