Terug naar overzicht

20 november 2023 | Nieuws

Dit zijn de winnaars van de Piket Kunstprijzen 2023

De winnaars van de jubileumeditie van de Piket Kunstprijzen 2023 zijn bekend. Katarina Head (Schilderkunst), breaking crew Heavy Hitters (Dans) en Finn Borath en Boris de Klerk (Toneel) zijn de gelukkigen. Zij ontvangen een geldbedrag van 8.000 euro en een uniek kunstwerk, de Hamer, dat werd ontworpen en gemaakt door kunstenaar Joep van Lieshout. De Piket Juryprijs gaat naar dramadocent, theatermaker en schrijver Marcel Roijaards. De Piket Kunstprijzen worden ieder jaar uitgereikt aan veelbelovende jonge, professionele kunstenaars op het gebied van schilderkunst, dans en toneel. Bij deze tiende editie ontvangen voor het eerst ook de overige genomineerden een geldprijs van 2.000 euro.

Katarina Head (Schilderkunst)

Oordeel vakjury: “Katarina’s werelden raken aan die van Jheronimus Bosch, maar ook aan de denktrant van Escher en de esoterie van Mondriaan. De mystiek die Katarina Head met haar werk oproept, nodigt de beschouwer uit om weer eens goed te kijken naar de realiteit waarin wij leven.”

Heavy Hitters (Dans)

Oordeel vakjury: “Zij hebben het idee van wat hiphop zou kunnen zijn, verruimd en laten zien hoe het toeschouwers kan aanspreken, niet als een vaststaand concept maar als een levende, zich ontwikkelende praktijk.” 

Finn Borath en Boris de Klerk (Toneel)

Oordeel vakjury: “Boris en Finn presenteren een script zonder woorden dat iedere toeschouwer op een eigen manier ‘leest’ en beleeft. Hun werk is geschikt voor verschillende ruimten en treedt daarmee, heel aantrekkelijk en gewaagd, buiten de oevers van het theater.”

Piket Juryprijs: Marcel Roijaards

Oordeel vakjury: “Marcel is een geëngageerd en bevlogen mens die op een zachte, intense, emotionele manier betrokken is bij het vak, zijn studenten en zijn werk. In stilte en op de achtergrond is hij van enorm belang voor een hele generatie jonge, Haagse makers die allemaal vol lof over hem spreken.” 

Overige genomineerden

Naast de winnaars werden dit jaar ook Menno Pasveer en Kamila Sipika genomineerd in de categorie Schilderkunst, Justin Brown en Sophie Whittome in de categorie Dans en Ensemble Nieuwe Theaterwerkers (ENT) en David Westera in de categorie Toneel. Bekijk hier alle genomineerden.

De jury

De vakjury, die beziet welke jonge talenten eruit springen per discipline, bestaat dit jaar uit voorzitter Jan Zoet (directeur Amare), Lea van der Vinde (Museum Huygens’ Hofwijck en Huygens’ Swaensteyn), beeldend kunstenaar Joncquil de Vries, Amos Ben-Tal (danscollectief OFFprojects), Erik Kaiel (Arch8), John de Weerd (programmeur Zaal 3 en De Parade) en actrice en HKU-docent Ellen Goemans.

Over de Piket Kunstprijzen

De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 uitgereikt aan jonge kunstenaars die een binding hebben met Den Haag, omdat zij daar tot ontplooiing zijn gekomen of omdat zij met hun werk een stimulerende bijdrage leveren aan het Haagse culturele klimaat. Naamgever Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van kunst en cultuur. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie veelbelovende, professionele kunstenaars tot en met 30 jaar wil stimuleren met een prijs. 

Foto: Dana LaMonda