Terug naar overzicht

25 oktober 2019 | Nieuws

Prijsuitreiking Piket Kunstprijzen is in zicht

De bekendmaking van de winnaars van de zesde editie van de Piket Kunstprijzen komt dichterbij. Op maandag 25 november worden in Theater Diligentia in Den Haag de prijzen door een vakjury toegekend aan drie jonge, professionele kunstenaars die in de schilderkunst, dans en toneel actief zijn en een binding hebben met Den Haag. De drie uiteindelijke winnaars ontvangen een geldprijs van 8.000 euro en een award die dit jaar is ontworpen door de Haagse kunstenaar Peter Zwaan. Daarnaast wordt de juryprijs uitgereikt aan een persoon die zich voor jonge kunstenaars in de Haagse regio buitengewoon heeft ingezet.


Genomineerden Piket Kunstprijzen 2019

Schilderkunst
* Joran van Soest (geboren in Amsterdam, woont in Eindhoven)
* Jordan Herregraven (Phoenix (Amerika), woont in Den Haag)
* Florentijn de Boer (Voorburg, woont in Den Haag)

Dans
* Antonin Rioche (Angers (Frankrijk), woont in Den Haag)
* Sara de Greef (Amersfoort, woont momenteel in Londen)
* Aya Misaki (Osaka, woont in Den Haag)

Toneel
* Tarik Moree (Voorburg, woont in Amsterdam)
* Naomi van der Linden (Den Haag, woont in Amsterdam)
* Charli Chung (Den Haag, woont in Amsterdam)

Bekijk hier de profielvideo’s van de genomineerden.

Kop boven het maaiveld

Deze jonge talenten steken allemaal met hun kop boven het maaiveld uit”, zegt juryvoorzitter De Jong. “De genomineerden zijn allemaal bijzonder. Met name hun verfrissende blik en de manier waarop zij zich onderscheiden in hun discipline is uniek. Het wordt straks lastig om van deze top 9 een top 3 te maken.” Genomineerde Antonin Rioche (dans) is vereerd. “Ik denk dat ik een hele harde werker ben en ook een heel gedreven kunstenaar. Ik doe mijn best een plaats te vinden in het dansveld hier in Nederland. Het afgelopen seizoen was niet gemakkelijk voor me. Ik heb geprobeerd met allerlei mensen in contact te komen zonder dat ze me antwoordden of notie van me namen. Daarom was ik zo blij, vereerd en, ontroerd toen ik van mijn nominatie hoorde.” Ook Charli Chung (genomineerde toneel) is trots op de nominatie. “Feest! Er stroomt Haags bloed door mijn aderen en van m’n accent kom ik nooit meer af. De stad en de mensen hebben een speciale plek in mijn hart. Om genomineerd te worden voor zo’n grote kunstprijs is een enorme eer.”

Vakjury

Alle kandidaten zijn geselecteerd door een vakjury onder leiding van voorzitter Marjolein de Jong, voormalig cultuurwethouder van Den Haag. De jury bestaat verder uit Maarten Demmink (Demiak), Suzanne Swarts (Museum Voorlinden), Isabelle Chaffaud (MEYER-CHAFFAUD), Stacz Wilhem (Korzo theater), David Geysen (Bureau Dégradé) en Antoinette Jelgersma (Het Nationale Theater).

Over de Piket Kunstprijzen

Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van vooral schilderkunst, dans en toneel. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie jonge, veelbelovende kunstenaars onder de 30 jaar wil stimuleren met een prijs.

Foto: Janneke van Beek