Terug naar overzicht

13 maart 2020 | Nieuws

Voorstellingen en exposities afgeblazen in verband met coronavirus

Musea en theaters in heel Nederland moeten tot 1 juni evenementen waar meer dan honderd mensen op afkomen, in verband met het coronavirus, cancelen. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor onze oud-genomineerden en winnaars van de Piket Kunstprijzen. Het Nationale Theater trok noodgedwongen de stekker uit de première van Trojan Wars die dit weekend, zaterdag 14 maart, zou plaatsvinden. Tot 31 maart vinden er geen voorstellingen plaats in alle theaterzalen waar meer dan honderd man in kunnen.

“Nooit eerder stopte ik een voorstelling middenin de try-outs en vlak voor de première”, schrijft regisseur Noël Fischer op haar facebookpagina. Fischer was eerder voorzitter van de Piket Kunstprijzen-jury. ,,Ik hoop voor al die fantastische mensen die meespelen, meemaken, meekoken, meedoen, en voor ons publiek dat we Trojan Wars later mogen spelen. Het is een groots ding en ik ben er trots op.” Vanja Rukavina, oud-genomineerde, en voormalig winnaar Bram Suijker schitteren ook in deze voorstelling. Tot 31 maart worden alle voorstellingen in Theater aan het Spui en Zaal 3 worden tot en met 31 maart 2020 geannuleerd of uitgesteld. Mensen die al een kaartje hebben gekocht, krijgen per e-mail bericht over de verdere afwikkeling. “Dit hakt er enorm in”, schrijft ook theaterdirecteur Cees Debets, die een foto postte van de teleurgestelde cast.

Ook de voorstellingen van Beaudil Elzenga (JANIS) en regisseur Charli Chung (Wolven huilen niet alleen) zijn uit voorzorg afgelast in maart. Het Noordbrabants Museum sluit ook de deuren waar momenteel werken hangen van Joran van Soest. ,,Dit betekent dat al mijn geplande evenementen en rondleidingen in het museum niet door zullen gaan. Hiermee komt ook de Private Viewing op donderdag 26 maart te vervallen. Omdat er ook geen duidelijkheid is over de periode na 31 maart gaat ook de finissage op zaterdag 4 april niet door”, schrijft Joran op social media. “Ik steun deze dappere beslissing van het museum. De gezondheid van het publiek, personeel, collega’s en mijn vrienden staat ook voor mij op de voorgrond.

A Revue, die van 1 tot 3 april zou plaatsvinden in opera Gent, van Benjamin Abel Meirhaeghe is ook uitgesteld. Sara de Greef, die danst bij het Italiaanse gezelschap Aterballetto kan ook geen kant op. De uitbraak van het virus en de verstrekkende maatregelen die de Italiaanse overheid heeft gesteld, weerhouden haar er niet van om flink te repeteren

Teleurgestelde cast van Trojan Wars. Foto: Cees Debets